Solomon

Van imperfecte groente tot perfecte soep voor bedrijven

De weg naar de rekken van de supermarkt stopt voor veel groenten al op het veld. Ze zijn bijvoorbeeld te groot, hebben deukjes of staan krom. Die ‘misvormde’ groenten voldoen dus niet aan de strenge selectiecriteria en worden daarom niet verkocht. Maar ze zijn nog perfect eetbaar. Met Solomon maakt Senne De Wachter er gezonde soepen voor bedrijven van.

In de vergister, verbrandingsoven of gewoon achtergelaten op het veld: het lot van de imperfecte groente is onverbiddelijk. Vooral tijdens piekperiodes moeten boeren een groot deel van hun oogst weggooien. Maar ook talloze werkuren, veel water en vruchtbare landbouwgrond gaan daarmee verloren.

Plantaardige en gesteriliseerde soepen
Solomon koopt de misvormde groenten daarom rechtstreeks op bij lokale boeren, veilingen en voedingsbedrijven. Daarmee maakt het plantaardige soepen met alleen maar groenten, bouillon en water. Daarna worden de soepen gesteriliseerd: ze worden verhit op een hoge temperatuur, zodat alle bacteriën en micro-organismen sterven. Daardoor kun je ze ook zonder bewaarmiddelen op kamertemperatuur bewaren.

Bedrijven als doelgroep
De soepen zitten boordevol mineralen en vezels, waardoor ze ideaal zijn als gezonde lunch of snack. Met zijn ‘soupscription’ levert Solomon bijvoorbeeld elke week soep aan bedrijven. Die soep arriveert in glazen flessen, die de organisatie achteraf weer ophaalt en hergebruikt. En zo blijft er geen afval voor de bedrijven achter.