We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
12% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik is voor verlichting. Wereldleider in verlichting Signify volgt een ambitieus programma om die voetafdruk te verkleinen. Door onder andere 100% hernieuwbare energie te gebruiken, ledlicht nog efficiënter te maken en met de hulp van 3D-printtechnologie bijna-circulair te produceren.
Nog zuinigere ledverlichting
De stap naar ledverlichting is een van de snelste en doeltreffendste manieren om te verduurzamen. Als we alle gloei- en tl-verlichting ter wereld zouden vervangen door led, scheelt dat 553 miljoen ton aan CO2-uitstoot en meer dan 1 miljard kilowattuur aan elektriciteit. Stopt het daar? Nee, want Signify onderzoekt volop hoe het de zuinige ledverlichting nóg zuiniger kan maken. Terwijl een gloeilamp minstens 25 watt nodig heeft om te branden, doet led dat met amper 3 en zelfs 2 watt.
3D-geprinte armaturen
In 2022 richtte Signify Global Philips MyCreation op: een joint venture waar je 3D-geprinte armaturen bestelt, gemaakt van herbruikbaar en hergebruikt materiaal. De productie-unit produceert lokaal en alleen op bestelling. Zo knipt het bedrijf in de transportuitstoot en is er nooit afval of overschot. En, misschien nog straffer voor een lichtproducent: in de productie-units van Philips MyCreation brandt zelfs geen licht. Want de 3D-printers werken volledig geautomatiseerd.
Business Leader Bart Maeyens: “Onze 3D-geprinte armaturen hebben minder materiaal nodig en zijn makkelijk te demonteren. Ook komt 60% van onze grondstoffen van gerecycleerd materiaal, de rest is recycleerbaar. Goed voor 75% minder CO2 dan gewone metalen armaturen. Voor sommige professionele klanten maken we zelfs al nieuwe armaturen met het materiaal van de oude. We werken met andere woorden CO2-positief, afvalvrij, bijna-circulair én energie-efficiënt.”
Ook in de andere productie-units zet Signify volop in op herbruikbaarheid. Maar liefst 92% van de gebruikte materialen in de lampen van Signify wordt gerecycleerd. En 4 op de 5 armaturen zien opnieuw het levenslicht na een grondig recyclageproces.
Plasticvrije verpakkingen
Kunnen materialen moeilijker gerecycleerd worden? Dan haalt de organisatie ze van haar materialenlijst. Zo schrapte Signify eind 2021 al zijn plastic verpakkingen. Het bedrijf verlicht de wereldwijde plasticafvalberg zo met minstens 2500 ton plastic per jaar. Dat is vergelijkbaar met 125 miljoen petflessen van een halve liter. Ook zijn hun verpakkingen vandaag kleiner. Goed voor jaarlijks 6000 ton CO2-uitstoot minder.
Signify
Sectoren
Thema's
Organisaties