We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Commons zijn materiële of niet-materiële zaken die gedragen, beschermd of geproduceerd worden door een gemeenschap en beheerd op basis van de regels en standaarden van die gemeenschap.
De School of Commons (SOC) is een innovatieve methodologie om enerzijds kennis over commons te verzamelen en verspreiden en anderzijds de transitie van die commons te stimuleren. Concreet is de SOC een innovatief model voor samenwerking tussen coaches, changemakers, cases en structurele partners. Het gedeelde doel is de uitbouw van de circulaire stad versnellen op basis van ontwerp, technische inzichten, managementmodellen en nieuwe leerparadigma’s. Zo hebben we reeds een lespakket van 10 avondlessen opgezet en plannen we volop een tweede editie van de SOC in de vorm van bootcamps.
Deze vorm van delen van kennis en expertise kan bijdragen tot een snelle exponentiële groei van de lokale en wereldwijde circulaire economie.
Het project is experimenteel: leren en kennis delen creëert de nodige competenties voor het ontwikkelen van de circulaire stad. We streven naar een natuurlijke groei, voldoende zelfreflectie en volledige zelfvoorziening.
Timelab
Partners Howest, Op Scherp bvba, Edwin Hantson cvba, Muntuit vzw, P2P foundation
Sectoren
Thema's
Organisaties
We hebben de ambitie om de School of Commons verder te zetten. We hebben reeds de basis van het businessplan opgesteld, en ons team heeft er alle vertrouwen in om onze filosofie verder te verspreiden via onze ontwikkelde methodiek.
Concreet hebben we alle feedback uit de eerste reeks avondlessen verwerkt en wordt er momenteel een nieuw, verbeterd concept van de School of Commons uitgewerkt. Deze tweede editie zal een bootcamp zijn van 4 tot 5 dagen, in plaats van een open avondschool verspreid over 10 weken. Op deze manier willen we van de SOC een coherenter geheel maken, de groepsdynamiek versterken en ook een internationaal publiek aanspreken.
Verder zijn er al verschillende afspraken gemaakt om extra Schools of Commons op te zetten in Vlaanderen en Europa.