We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Het OCMW van Roeselare heeft meer dan 100 woningen voor tijdelijk verblijf. Gemiddeld om de zes maanden volgt een gedeeltelijke herinrichting, waarbij vaak heel wat materialen verloren gaan. Enerzijds worden apparaten en meubels te snel ongeschikt verklaard door een stroeve logistieke samenwerking, anderzijds worden er veel moeilijk herstelbare producten met korte levensduur aangekocht.
Met dit project wil Roeselare een meer circulaire aanpak uitwerken via samenwerkingen met lokale en sociale partners. We zetten twee testcases op, een met de focus op meubels, en een met de focus op witgoed.
Voor meubels startten we een samenwerking met Kringwinkel Midwest. Daarin bieden zij ons tweedehandsmeubels aan uit hun assortiment om de OCMW-woningen tijdelijk mee in te richten. Ook herstellen of vervangen zij defecte meubels van bestaande locaties.
Voor witgoed hebben we via een co-creatietraject onderzocht hoe we een as a service model konden uitwerken met een rol voor lokale handelaars en sociale economie. Samen met verschillende stakeholders werden alle stappen van de innovatieve ketenwerking in kaart gebracht en een nieuwe samenwerking vormgegeven. Vervolgens maakten we een bestek op voor een raamcontract met betrekking tot het aanbieden van wasmachines via een as a service model met een lokale/sociale insteek.
Stad Roeselare
Partners De Kringwinkel Midden West Vlaanderen, The Global Picture, Econocom Lease, Buurt & Co, Trifinance, Expert Crombez
Sectoren
Thema's
Organisaties
Aangezien dit project financieel rendabel is, zullen we ook na de projectsteun blijven samenwerken met Kringwinkel Midwest voor het bemeubelen van het OCMW-patrimonium. Via een samenwerkingsovereenkomst hopen we de administratieve kant te verlichten en de samenwerking formeel te bevestigen.
Het bestek betreffende het aanbieden van wasmachines in OCMW-woningen via een as a service model wordt op de markt gebracht en volgen we na gunning verder op. Er volgt nog een total cost of ownership (TCO) analyse, en na de lancering zullen we onze ervaringen en leerlessen delen.
Kringwinkel Midwest wil de nieuwe dienstverlening uitbreiden naar andere gemeenten en organisaties binnen de regio Midwest.
Ook partner Trifinance ontdekte dankzij dit project hoe hun financiële expertise in te zetten voor de ontwikkeling van circulaire businessmodellen, en zal die kennis verder toepassen in de toekomst.
Verder gaan alle partners actief aan de slag om via hun kanalen de nieuwe dienstverlening bekend te maken.