We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Het OCMW van Roeselare heeft 141 woningen voor asielzoekers. Na gemiddeld elke zes maanden volgt een gedeeltelijke herinrichting (van meubilair en witgoed). Daarbij gaan eigenlijk heel wat materialen verloren, omdat:
Met dit project willen we testen hoe dit anders, beter, circulairder kan. Met een uniek meerlagig lokaal partnerschap (met het OCMW, handelaars, sociale economie…) testen we de haalbaarheid om de OCMW-woningen circulair (met onder andere as-a-service-modellen) in te richten met meubilair en witgoed. We willen ook de geschiktheidsbeoordeling van materialen binnen het OCMW-patrimonium oprekken door meer herstel en structureel onderhoud. Hierdoor krijgt een groot deel van de materialen die nu te snel op de afvalberg belanden een langer leven. Tegelijk onderzoeken we hoe we de competenties van de bewoners kunnen versterken zodat de materialen en toestellen langer meegaan.
Stad Roeselare
Partners De Kringwinkel Midden West Vlaanderen, The Global Picture, Econocom Lease, Buurt & Co, Trifinance, Expert Crombez
Sectoren