REuse in style Lab

Onderzoek hoe modebedrijven meer kunnen inzetten op de levensduur van textiel

Het REuse in style Lab onderzoekt hoe de levensduur van textiel verlengd kan worden en hoe er meer ingezet kan worden op hergebruik. Kwaliteit staat daarbij steeds centraal en dat wordt gegarandeerd door een nauwe samenwerking met modebedrijven die toonaangevend zijn in de circulaire economie.

De textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Voor grondstoffen worden liters water verbruikt, kleuren gebeurt grotendeels nog met chemicaliën en op het einde van hun levensduur worden stoffen vaak weggegooid. Fast-fashion domineert de markt, waardoor kleding vaak een nog kortere levenscyclus heeft, snel vervangen wordt en veel afval veroorzaakt.

Om die maatschappelijke en ecologische problemen aan te pakken, wil het REuse in style Lab kennis ontwikkelen rond het ontwerpen voor een langere levensduur en hergebruik. Het startpunt hiervoor is kwaliteit en kwaliteitsperceptie als belangrijke variabele om gedragsverandering te realiseren.

Het Living Lab gebeurt in nauwe samenwerking met modebedrijven die een trekkersrol hebben in de circulaire economie. Men beoogt nieuwe designinzichten en demonstraties die meteen inzetbaar zijn door de brede modesector en door (nieuwe) circulaire waardeketen partners.

Universiteit Antwerpen

Partners Flanders DC, Studio AMA, Entusia, Retail Concepts, Claes Retail Group, Ecover Co-ordination Center, MaDe, De Kringwinkel Antwerpen

Sectoren

Thema's

Organisaties