We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Het REuse in style Lab onderzoekt hoe de levensduur van textiel verlengd kan worden en hoe er meer ingezet kan worden op hergebruik. Kwaliteit staat daarbij steeds centraal en dat wordt gegarandeerd door een nauwe samenwerking met modebedrijven die toonaangevend zijn in de circulaire economie.
De textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Voor grondstoffen worden liters water verbruikt, kleuren gebeurt grotendeels nog met chemicaliën en op het einde van hun levensduur worden stoffen vaak weggegooid. Fast-fashion domineert de markt, waardoor kleding vaak een nog kortere levenscyclus heeft, snel vervangen wordt en veel afval veroorzaakt.
Om die maatschappelijke en ecologische problemen aan te pakken, wil het REuse in style Lab kennis ontwikkelen rond het ontwerpen voor een langere levensduur en hergebruik. Het startpunt hiervoor is kwaliteit en kwaliteitsperceptie als belangrijke variabele om gedragsverandering te realiseren.
Het Living Lab gebeurt in nauwe samenwerking met modebedrijven die een trekkersrol hebben in de circulaire economie. Men beoogt nieuwe designinzichten en demonstraties die meteen inzetbaar zijn door de brede modesector en door (nieuwe) circulaire waardeketen partners.
Universiteit Antwerpen
Partners Flanders DC, Studio AMA, Entusia, Retail Concepts, Claes Retail Group, Ecover Co-ordination Center, MaDe, De Kringwinkel Antwerpen
Sectoren
Thema's
Organisaties