RePACE

Herbruikbare verpakkingen voor afhaalmaaltijden

Meer en meer Belgen kiezen wekelijks voor een afhaalmaaltijd. Maar de impact van die afhaalmaaltijden in wegwerpverpakkingen op het milieu en de plastic afvalberg is gigantisch. In het project rePACE zoeken Thomas More, futuREproof, Red-use, Veolia, Stad Mechelen en UGent hoe herbruikbare verpakkingssystemen opgeschaald kunnen worden.

Toen in 2020 alle restaurants de deuren sloten, recupereerden veel uitbaters hun verloren omzet met afhaalmaaltijden. Ook 4 jaar later is die traditie blijven hangen bij de consument, en zijn afhaalmaaltijden in wegwerpverpakking het ideale alternatief voor een lege ijskast op vrijdagavond. Al deed dat in een paar jaar tijd ook de plastic afvalberg stevig groeien.

Herbruikbare verpakkingen voor afhaalmaaltijden
Met het project rePACE (‘Reusable Packaging and Consumer Engagement’) zoeken de partners uit hoe ze herbruikbare verpakkingssystemen voor afhaalmaaltijden kunnen opschalen in de regio’s Gent en Mechelen. Daarvoor gaat Thomas More in gesprek met beleidspartners, consumenten, lokale horecazaken en logistieke ketenspelers uit de regio. Partners futuREproof, Red-use en Veolia focussen op de technische knelpunten zoals een generiek inzamelpunt, last mile delivery, reinigingsstandaarden en een open systeem voor een optimale ketensamenwerking tussen alle partijen.

Proefprojecten in Gent en Mechelen
Met die inzichten start de hogeschool proefprojecten op in Gent en Mechelen. Daar slaat het de handen opnieuw ineen met horecazaken en rolt het de switch naar herbruikbare verpakkingen uit op grotere schaal.

Thomas More Hogeschool

Partners Veolia Underground Containers, Universiteit Gent, Red-use On the Go, Stad Mechelen, futuREproof

Sectoren

Thema's

Organisaties