We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Mondmaskers, injectienaalden, scharen, … alle medische wegwerpmaterialen in Belgische ziekenhuizen, zorgcentra of apotheken zitten omhuld in een plastic verpakking. Dat maakt onze gezondheidszorg veilig en steriel, maar brengt jaarlijks ook een hoop plastic afval met zich mee. In het project REmedi onderzoekt het REuse lab van UAntwerpen met een testcase hoe het die single-useverpakkingen kan herontwerpen naar herbruikbare alternatieven.
Het klimaat en een goede gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verslechtert het milieu, dan heeft dat ook een impact op infectieziekten, hittegolven en het aantal depressies in ons land. Al zijn er vandaag nog geen of weinig alternatieven voor plastic wegwerpverpakkingen van medische materialen. En blijft de plastic afvalberg en de impact op het milieu dus groot.
Casestudy met klinische testen
In het project REmedi gaat het REuse Lab van UAntwerpen daarom op zoek naar alternatieven voor single-useplastics in gezondheidsinstellingen. Als casestudy gaat het samen met partners aan de slag met eenmalige verpakkingen voor klinische testen. Producenten, leveranciers, ontwerpers, onderzoekers, … bekijken de bestaande verpakkingen en herwerken die naar herbruikbare varianten. Om te kijken wat wel en wat niet werkt, implementeert een consortium die nieuwe verpakkingen in de praktijk. Is die praktijktest succesvol, dan zal het REuse Lab de herbruikbare verpakkingen inzetten voor een nieuw oncologieproduct.
Project reCURE en ‘Green deals’ als inspiratiebron
Naast REmedi komen er meer en meer initiatieven op om medische en farmaceutische instellingen te vergroenen. Onlangs nog rondde het REuse Lab van de UAntwerpen succesvol het project reCURE af, waar het onderzoek deed naar de herbruikbaarheid van medische (textiel)producten, zoals schorten en afdekdoeken. Naast inspiratie bood dat onderzoek vooral een bruikbare roadmap voor organisaties in de medische sector.
Ook green deals als Anders Verpakt en Duurzame Zorg drukken in België meer dan ooit hun stempel op milieuvriendelijke verpakkingsalternatieven in ziekenhuizen, zorgcentra en apotheken.
Universiteit Antwerpen
Partners WPharma, Sirris, Cerba Research, Becton Dickinson Benelux, Voxdale, VINTIV
Sectoren
Thema's
Organisaties