We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Afgedankt meubilair vertegenwoordigt 42,7% van het niet-selectief ingezamelde grofvuil in Vlaanderen. Van alle meubelen zijn gestoffeerde zetels ook het meest complex en divers op vlak van materiaalgebruik en opbouw.
Met het project REFURN willen meubelproducenten Drisag en Indera vanuit hun sector proactief bijdragen tot een economisch én ecologisch interessante oplossing voor dit probleem. Wij willen het hergebruik van gestoffeerde zitmeubelen, de onderdelen en materialen ervan stimuleren door concreet in te zetten op twee pijlers. Enerzijds willen op zoek gaan naar haalbare circulaire businessmodellen die duurzaamheid en hergebruik binnen de markt stimuleren. Anderzijds willen we onze aandacht richten op ecodesign-richtlijnen die de levensduur en het hergebruik van ons zitmeubilair kunnen bevorderen. Die richtlijnen hebben we uitgetest op twee bestaande zetels en kunnen dienen als basis voor het (her)ontwerpen van bestaande én nieuwe zitmeubelcollecties.
WOOD.BE
Partners Indera, Drisag
Sectoren
Thema's
Organisaties
Dankzij dit project is Drisag ervan overtuigd dat de overstap naar circulaire oplossingen een belangrijke meerwaarde biedt en noodzakelijk is voor een duurzame toekomst van de meubelsector. Het bedrijf wil een voortrekkersrol blijven spelen en engageerde zich in een nieuw project om de ontwikkelingen binnen REFURN naar een volgend niveau te tillen en oplossingen te zoeken voor de huidige barrières.
Indera onderzoekt of het haar ecodesign-zetel beter kan commercialiseren door te deel te nemen aan de creatie van een breder platform voor circulaire inrichting. Daarbij vormt de zetel een circulaire deeloplossing van een totaalinrichting voor een specifiek segment van de hotelmarkt. De deelname aan het Interreg-project ECY-TWIN biedt Indera ook kansen om dit deel van haar ontwikkelingstraject verder uit te werken.