Recycork: van kurk tot isolatiemateriaal

Knal jij jaarlijks ook pedaalemmers vol kurken? In plaats van ze weg te gooien, kan je ze ook bijhouden en inleveren bij De Vlaspit vzw. Die tovert ze om tot het gecertificeerd isolatiemateriaal Recycork.

Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik, die voorkomt in het Middellandse Zeegebied. Het is een hoogwaardig, natuurlijk materiaal dat meestal na eenmalig gebruik bij het restafval belandt. Fles open, knallen en klaar. Dat is jammer, want kurk kan slechts een keer om de 10 jaar geoogst worden. Door de toenemende vraag worden de mediterrane kurkeikbossen overgeëxploiteerd. Met verzwakking en verzieking van het bosbestand tot gevolg.

Kurken zijn gelukkig perfect te recycleren en zelfs op te waarderen. De Vlaspit vzw beheert in België een nationaal netwerk voor de inzameling en verwerking van natuurlijke kurken. Hiervoor werken ze samen met intercommunales, bedrijven, organisaties, en werkplaatsen voor andersvaliden. Na het sorteren en vermalen krijgen de kurken een tweede leven als Recycork, een gecertificeerd isolatiemateriaal voor woningen en grondstof voor diverse toepassingen. Het proces - van wijnkurk tot kurkisolatiekorrel - vraagt weinig energie en de korrels zelf hebben een lange levensduur. Win-win dus.

Je kan met je kurken terecht bij het recyclagepark in je gemeente. In sommige gemeenten vind je ook kleinschalige inzamelpunten bij organisaties, bedrijven of vrijwilligers. Zo zorgen in West-Vlaanderen vrijwilligers van Beweging.net en de West-Vlaamse Milieufederatie ervoor dat de kurken hun weg van de private inzamelboxen naar het recyclagepark vinden.

Vlaspit vzw

Partners Werkplaatsen voor andersvaliden: Mariënstede (Dadizele), Mozaïek (Oostakker), Katrinahof (Antwerpen), Monnikenheide (Zoersel), Covida (Hasselt) Beweging.net West-Vlaamse Milieufederatie, Belgische afvalintercommunales

Sectoren

Thema's

Organisaties