We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Het bedrijf Recupwood, van Wim Martens, mag zich sinds maar 2023 officieel een Circubuild-award winnaar noemen. Door zijn pionierswerk binnen het circulair bouwen en hergebruiken van houtmaterialen is hij de verdiende winnaar voor deze editie. De award kreeg hij uit de handen van de vorige winnaar, Sam Van den Berghe.
Recupwood is uniek in zijn soort. Heel veel bedrijven binnen de sector starten onder de rechtsvorm van vzw. "De markt is vrij klein en dat maakt het lastig. Dat Wim erin slaagt om de ecologische doeleinden tot een goed eind te brengen en er een financieel succesverhaal van kan maken, verdient alle lof" aldus Sam Van den Berghe. Het was volgens Sam dan ook al snel duidelijk aan wie ze de award wilden doorgeven.
Zoals de traditie het voorschrijft, werd aan de persoon die de prijs doorgeeft gevraagd wat de grootste rem is op de volledige doorbraak van circulair bouwen. Daar moest Sam niet lang over nadenken. Volgens hem moeten architecten anders omgaan met materialen. Zij moeten nadenken over hun ontwerpen vertrekkende van bij materialen die vrijkomen bij de afbraak van gebouwen.
Daarnaast nuanceert hij ook. "De hergebruikte materialen die worden gebruikt kunnen niet altijd prestatiegaranties bieden. Hierdoor dekt de verzekering het niet altijd wanneer er problemen zouden zijn."
Toch zou er volgens Sam een clausule moeten kunnen ontwikkeld worden om dit tegen te gaan. Want bijvoorbeeld een houtworm die in oude planken zit kan evengoed in een nieuwe plank zitten. Van zodra de verzekeringsmaatschappijen architecten kunnen ondersteunen in deze berekende risico’s, zullen we een grote stap kunnen zetten naar een meer circulaire bouwsector.