Recuplan

Circulaire strategieën voor het hergebruik en transformatie van houtresten

Recuplan is een project van Ecoso waarin zij onderzoeken hoe ze reststromen van hout een tweede leven kunnen geven. Hiervoor passen ze twee circulaire strategieën toe: refurbish/redistribute en remanufacture.

Ecoso onderzoekt hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hout minder snel op de afvalberg belandt. In het project ‘Recuplan’ onderzoeken ze of het mogelijk is om op basis van hout-reststromen een gamma hoogwaardige en gestandaardiseerde halffabricaten op de markt te brengen.

Hiervoor passen de partners twee strategieën toe. Met refurbish/redistribute centraliseren ze het aanbod van reststromen van onder andere plaatmateriaal zoals MDF en multiplex efficiënt om een hoogwaardige bestemming te zoeken. Dit materiaal is vaak met minimaal werk nog perfect bruikbaar in zijn huidige vorm. Met remanufacture ontwikkelen de partners nieuwe materialen en halffabricaten door reststromen, die niet rechtstreeks inzetbaar zijn, te sorteren, demonteren, verzagen, verlijmen of anders te bewerken. Door deze twee strategieën toe te passen wordt de materiaalwaarde behouden of verhoogd.

Recuplan heeft een winkel met showroom in Mechelen die vrij toegankelijk is voor zowel particulieren als ondernemingen. Meer informatie is te vinden via www.recuplan.be .

Foto door Jakarta Parquet op Unsplash.com