We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
In het Groentjesblok van PTS Mechelen gaan kinderen met plezier naar school. In die bijna-energieneutrale nieuwbouw volgen leerlingen les in de klaslokalen van de toekomst, met onder andere modulaire klaswanden, hypermoderne warmterecuperatiesystemen en een luchtdichte buitenschil van verduurzaamd hout.
Betonnen draagstructuur met modulaire materialen
Het Groentjesblok is een ontwerp van HASA-architecten. Dat bureau bracht, samen met Cenergie en hun tool C-CalC, de circulariteit, en met TOTEM de geveldetails van het ontwerp in kaart. Het uiteindelijke project werd een betonskelet met modulaire materialen, zoals de JUUNOO-wanden. Met die verplaatsbare wanden kun je vandaag een klas voor 30 leerlingen maken. En je kunt ze morgen opnieuw in elkaar zetten als praktijkruimten voor kleinere groepen. Een paar van de ramen beschikken over een mobiele zonwering. Leerkrachten kunnen ze volgens de oriëntatie van de zon aanpassen, zodat de klassen koel blijven.
BEO-veld en betonkernactivering
Het gebouw koelen en verwarmen doet de school met een BEO-veld. Dat werkt zoals geothermie: een warmtepomp haalt, via een boorgat, in de zomer koude en in de winter warmte uit de ondergrond. Grote gebouwen waarvoor veel energie nodig is, hebben meer boorgaten nodig. Dat noemen ze dan een BEO-veld. Daarnaast pasten de architecten betonkernactivering toe. Daarbij loopt water door de horizontale ribben in de plafonds, en kan een gebouw ook afkoelen of opwarmen. Een energiezuinig ventilatiesysteem D blaast tot slot frisse lucht in de ruimtes.
Provincie Antwerpen als trekker van project
De Groentjesblok is een investering van 6,1 miljoen euro door Provincie Antwerpen, en past perfect in het provinciale klimaatplan, ‘Plan Vandaag’. Dat wil tegen 2030 40% minder CO2-uitstoot, meer klimaatveilige gemeenten, en schone en betaalbare energie voor elke inwoner.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Foto's: Tim Van de Velde