Plinius Labs

Van zonnecrème tot vanilline: groene innovaties van Plinius Labs

Wist je dat de mineralen in eierschalen je kunnen beschermen tegen uv-stralen? En dat je er daarom zelfs zonnecrème mee kunt maken? Het is maar 1 van de groene projecten waarmee Plinius Labs zich bezighoudt. Dat Aalterse scheikundelaboratorium zoekt duurzame alternatieven voor vervuilende stoffen in de cosmetica-, voedings- en materialensector.

Bewust produceren dankzij bioraffinage
Van een pot mayonaise tot de mascara in je badkamerkast: de meeste voedings- en cosmeticaproducten zitten boordevol petrochemicaliën. Denk aan bewaarmiddelen, smaakversterkers of kleurstoffen. Die stoffen zijn niet alleen schadelijk voor je gezondheid, ze vervuilen ook onze omgeving. Plinius Labs gooit het daarom over een andere boeg met bioraffinage. Met dat proces halen ze fracties uit biomassa van agrarische zijstromen en zijstromen uit foodtech. Die zetten ze om in duurzame formuleringen en verkoopbare producten.

Lokale landbouwzijstromen als duurzaam alternatief
Naast zonnecrème uit eierschalen ontwikkelt Plinius Labs natuurlijke vanilline via het gepatenteerde AMPLE-proces. Die smaakstof geeft de herkenbare vanillesmaak aan chocolade, ijs en dranken. In de meeste gevallen is vanilline synthetisch en afkomstig uit petrochemische processen, wat de productie goedkoper, maar het product minder gezond maakt. Een alternatieve output van AMPLE is bleke lignine, die dankzij haar cosmetische kwaliteit UV-absorberende en bewarende eigenschappen heeft.

Door lokale landbouwresiduen te gebruiken, biedt dat innovatieve AMPLE-proces een duurzame en economisch haalbare oplossing.