PermaFungi

Oesterzwammen, compost, witloof en lampenkappen kweken op koffiedik uit de stad

PermaFungi is een pilootproject rond stadsecologie dat in Brussel geproduceerd koffiedik wil
hergebruiken om verrukkelijke oesterzwammen, compost, witloof en lampenkappen te kweken. Het bedrijf werd in maart 2013 opgericht en opende onlangs een tweede kwekerij.

In de kwekerijen worden oesterzwammen geteeld op zogenaamde ‘worsten’ die voor het merendeel bestaan uit koffiedik, wat een ideale voedingsbodem voor oesterzwammen blijkt te zijn. Het koffiedik wordt met de fiets opgehaald bij verschillende vestigingen in Brussel (o.a. koffiebars).

PermaFungi zet niet alleen in op de eigenlijke kweek van paddenstoelen, maar ook op de ontwikkeling van zelfkweekkits en workshops.

 

PermaLIFE is een scale-up project met als doel de productie van mycomaterialen, gefinancierd door het life-programma van de Europese Unie

Deze innovatieve, milieuvriendelijke materialen zijn afkomstig van organisch stadsafval dat lokaal wordt verwerkt door middel van de natuurlijke werking van mycelium.

Koffiegruis, bierdraft of houtzaagsel, PermaLIFE produceert op grote schaal innovatieve, circulaire en natuurlijke myco-materialen. Ze hebben unieke eigenschappen waardoor ze geschikt zijn om vervuilende kunststoffen te vervangen in de verpakkings- en bouwsector en tegelijk aan dezelfde standaarden te kunnen voldoen.