Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Peerby Pro

Spullen lenen bij bedrijven

 

 
 
 
 

Vele mensen lenen nu al spullen bij buren, bijvoorbeeld via het Peerby platform. Maar liefst 85% van de ontleenvragen vindt er nu al een succesvol antwoord. Buren die aan mekaar spullen uitlenen, zorgen alleszins al voor een duurzamer gebruik van de spullen die we allen samen bezitten.

Maar we willen een stapje verder gaan en ook producenten toelaten om hun producten als een dienst te verhuren. Dit doen we onder de noemer Peerby Pro. Als je iets nodig hebt, plaats je een oproep, selecteer je het gepaste aanbod en haal je het product gewoon af bij een buur die het al in bruikleen heeft. Het product blijft eigendom van de producent, maar reist van gebruiker naar gebruiker. Producenten hebben er dus alle belang bij om duurzame en stevige producten te maken.

Onze partners in dit project zijn stuk voor stuk producenten die actief willen bijdragen aan de circulaire economie en bereid zijn hun business model hier aan aan te passen.

Peerby Pro

Het Peerby Pro Project heeft 10 producenten geëngageerd voor de pilot en voerde die uit voor 13 producten. We gingen in gesprek met 80 ondernemers en leerden uit 92 relevante aanvragen van gebruikers uit Gent, waarvan 24 tot een transactie overgingen.

We leerden dat alle technologie en de nodige systemen ruimschoots voorhanden zijn om een PSS (product service system) uit te rollen. Dit zijn onder andere het Peerby.be gebruikersplatform, de communicatiemiddelen, en de gps tracking, maar ook praktische organisatie, wetgeving (contracten), productbeheer, promotie systemen. Op de huidige schaal van 5000 gebruikers in Gent is dit model nog niet voldoende interessant, maar deze piloot toont wel de schaalbaarheid van het model aan. Als producenten zich hierop verder organiseren kunnen ze een duurzaam model opzetten die een recurrent inkomen voorziet en een intiemer klantencontact.

Het Freefloating model, waarbij producten reizen van gebruiker naar gebruiker is voor ons dankzij deze test gevalideerd. We kunnen dus alvast een serieuze kost besparen in transport en opslag door gebruikers te betrekken bij de deeldiensten.

Een omschakeling naar een duurzame circulaire economie is dringend nodig, want overconsumptie en bijgevolg (of is het andersom) heeft een desastreuze impact op klimaat en milieu. Tot 65% van alle CO2-uitstoot zou afkomstig zijn uit productie.

Een stapsgewijze overstap is mogelijk, want producenten hebben een toenemende interesse, ze moeten snel bijleren zodat de omzet daling van verkoop kan gecompenseerd worden door de rendabiliteit van de verhuur van producten met een lange levensduur die intensief gebruikt worden.

We leerden dat gebruikers vooral belang hechten aan kwaliteit en dit tegen een redelijke prijs. De meest gehoorde opmerking over de diensten van klassieke verhuurbedrijven is toch wel dat die te duur en vaak ook te omslachtig zijn. Een enorm potentieel tot verbetering.

Dit zijn de volgende noodzakelijke stappen:

  • Bij frequent gebruik door verschillende gebruikers zijn deeldiensten zoals transport en opslag noodzakelijk. Gebruikers willen hieraan graag bijdragen als ze hierdoor een betere prijs bekomen. Hiervoor moeten de uiteraard goed ondersteund worden.
  • Producenten zouden een deel van hun verkooppromo kunnen verschuiven naar verhuur-promo, en een huurknop op hun website en die van de distributeurs plaatsen naast de verkoopknop.

De Peerby Pro producten

 
 
 
 

Download pdf bestand

Wijdelen vzw

Partners UGent, Regenerative Design bvba, Kamer van Koophandel West-Vlaanderen vzw, Peerby BV, Triodos

Sectoren

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

 

 
 
 
 

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

 

 
 
 
 

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?