We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
BOMA is een van de grootste onafhankelijke spelers in de ontwikkeling, logistiek en verkoop van schoonmaakmaterialen in een b2b-omgeving. Daardoor beschikken we over een grote hefboom om dingen in beweging te brengen.
Met het project OneZero willen we een overkoepelend logistiek platform creëren voor de planning en het beheer van materiaalstromen van eigen en externe producten naar de klant én terug. Zo willen we restmaterialen van onze eigen producten terugnemen, maar ook kantoorafval (papier, karton, andere specifieke afvalstromen). Door dat tweerichtingsverkeer vermijden we lege bestelwagens en optimaliseren we onze logistiek.
Daarnaast zetten we in op de R van rethink. Zo hebben we de grondstof van microvezeldoeken gewijzigd voor optimale recyclage.
Verder onderzoeken we de mogelijkheden van een as-a- servicemodel waarbij klanten het gebruik van bepaalde producten aankopen, terwijl de verpakking en houders onze eigendom blijven.
Tot slot werken we nauw samen met onze kmo-klanten om inzamelen en sorteren zo haalbaar mogelijk te maken.
BOMA n.v.
Partners EDMIRE bvba
Sectoren
Thema's
Organisaties
De doelstellingen van het project OneZero werden opgenomen in de bedrijfsfilosofie van BOMA. Momenteel wordt er op verschillende onderdelen gewerkt om die in de facilitaire keten te implementeren. We hebben al geleerd dat het retour nemen van materialen verdere verkenning vraagt en niet makkelijk in een bestaand model is toe te passen.
Het as-a-servicemodel wordt besproken en getest met de eerste klanten en wordt stapsgewijs verder ontwikkeld. We zijn ook met verschillende ketenpartners in gesprek om afvalzakken, bakken en andere materialen te transformeren naar circulaire concepten. Binnenkort willen we tevens onze producten voorzien van een duurzaamheidsscore. Zo faseren we schadelijke reinigingsmiddelen definitief uit.
Daarnaast blijven we investeren in onderzoek naar duurzame opslag en distributie, en doen we actief mee in testtrajecten van specifieke stadshubontwikkelingen.
Ten slotte nemen we, in samenwerking met EY en Centexbel, ook deel aan het lerend netwerk duurzaam businessmodel om de resultaten en bevindingen van het project OneZero verder te verspreiden.