Onderwijsinstellingen van de toekomst

Gevelbekleding van gerecycleerde ‘pretty plastics’ bij hogeschool Howest

Anticipitating the future. Dat is het motto van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. Ook de uitbreiding van hun nieuwe campus in Brugge sluit hier naadloos bij aan. De innovatieve onderwijsinstelling mikt op een concept waarbij duurzaamheid centraal staat. Het was met deze missie dat designbureau Inbo aan de slag ging.

Inbo liet de herkenbare gebouwen intact en naast de duurzame oplossingen die ze ontwikkelden, werden nieuwe materialen beperkt tot een minimum. De materialen die ze dan toch toevoegen, zijn altijd multifunctioneel te gebruiken.

De blikvanger van het gebouw is de gevel. Deze is opgebouwd uit ‘pretty plastic’, een type gevelbekleding in panelen gemaakt uit gerecycleerde materialen. Het product draagt bij aan een circulaire economie waar afval niet bestaat en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Daarboven is het bestand tegen water en wordt het geproduceerd met regenwater. De pretty plastics moeten één van de vele oplossingen worden voor de toekomst waarin een circulaire economie de norm is.

Howest, Hogeschool West-Vlaanderen

Partners MBG Antwerpen, Evr-architecten, INBO, Arcadis, Omgeving

Thema's

Organisaties