Oleon

Biogebaseerde olie vervangt aardolie

Het Belgische Oleon is de belangrijkste Europese speler in de oleochemie, oftewel de verwerking van biologische grondstoffen (plantaardige oliën en dierlijke vetten) tot halfafgewerkte producten. Deze natuurlijke grondstoffen, zoals kokosolie, koolzaadolie, palmolie en rundervet zet Oleon op zijn productiesite om in basisoleochemicaliën (o.a. in vetzuren en glycerine) en derivaten (esters en ethers).

In vergelijking met de petrochemische producten zijn oleochemische producten beter afbreekbaar of hernieuwbaar. De Oleon-producten zijn geschikt voor de meest uiteenlopende toepassingen: van speciale voedingsadditieven die de consistentie van mousses bevorderen, over cosmetica, crèmes en wasproducten, tot groene solventen en pesticiden, en ten slotte zelfs tot afbreekbare smeermiddelen voor olieplatformen op zee die daardoor ook horizontaal kunnen boren (een intensief proces dat dan ook meer en betere smeermiddelen vergt).

In Gent bevinden zich zowel de hoofdzetel als de productievestiging voor de basisproducten glycerine en vetzuren. Daarnaast is er een productie-unit in Oelegem, de fabriek voor de gespecialiseerde producten.

Bronnen: We are Chemistry | Het Nieuwsblad