Nutriëntenkring op paardenkracht

Bewerking van paardenmest op de paardenhouderij zelf

Paardenmest is een waardevol product met nutriënten en veel organisch materiaal. Alhoewel een klein deel ervan wordt gebruikt voor de champignonteelt, wordt toch 90% van de Vlaamse paardenmest niet verwerkt. Ondertussen zijn vele paardenweides in Vlaanderen er slecht aan toe; de bodem is verarmd en het gehalte organische stof is laag. Tijd dus om die kringloop te sluiten! We slaan daarom met enkele partners de handen in elkaar.

Met dit project willen we een kleinschalige (paarden)mestbewerking op de site van de paardenhouderij zelf uittesten. We gaan bestaande beste technieken voor mestverwerking vergelijken met alternatieven die haalbaar kunnen zijn. Haalbaar op het vlak van technologie, regelgeving, (ecologische) kwaliteit en betaalbaarheid.

Het project zal verschillende scenario’s (bv. verschillende schaalgroottes en technieken) tegen elkaar afwegen. Disseminatie zal zorgen voor een wijde verspreiding van de resultaten en conclusies, zodat de paardensector voordeel kan halen uit dit onderzoek.

United Experts / DLV

Partners Quality Stud, bvba Nathalie Awouters (Stoeterij de Lindehoeve), DLV, Yoki, IMALA, Universiteit Gent, Vzw PaardenPunt Vlaanderen, Vlaco vzw

Sectoren

Website

https://dlv.be/