We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Projectbegeleiding, opleidingen, kennisuitwisseling, een bibliotheek vol duurzame bouwmaterialen… Natura Mater doet er alles aan om de ecologische transitie van de bouwsector te versnellen, door duurzame materialen tot de norm te verheffen. Van een lineaire naar een (meer) circulaire sector.
De bouwsector is verantwoordelijk voor 30% van het afval en 40% van onze CO2-uitstoot. Meer dan de helft van die impact is te wijten aan de materialen die gebruikt worden. Volgens Natura Mater is er dan ook nog veel ruimte voor circulaire verbetering en liggen de oplossingen voor het grijpen. Ze doen er alles aan om de ecologische transitie van de bouwsector te versnellen, door te informeren, sensibiliseren en het vertrouwen te verhogen. Zo proberen ze van duurzame bouwmaterialen de nieuwe norm te maken.
Hun visie en ontwerpbenadering steunt op drie fundamentele pijlers: avoid, shift en improve.
Natura Mater biedt ook opleiding en begeleiding aan professionals in de bouw, van aannemers en architecten tot bouwheren en projectontwikkelaars. Ze gidsen hen door het aanbod duurzame materialen en helpen hen de implementatie ervan onder de knie te krijgen. Sinds 2020 hebben meer dan 600 architecten hun trainingen gevolgd en werden meer dan 200.000m2 aan projecten ondersteund.
Alle duurzame bouwmaterialen kan je bekijken in hun fysieke materialenbibliotheek, de ‘Materatek’, die het hart vormt van elke workshop of projectbegeleiding.
Natura Mater
Sectoren
Thema's
Organisaties