Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Naar een meer circulaire aanpak van beurzen en tentoonstellingen

Samen tegen afval

 

 
 

Dit project wil het gebrek aan circulariteit en duurzaam materiaalgebruik binnen de sector van commerciële beurzen en tentoonstellingen aanpakken. Navraag bij een aantal standenbouwers en bij een ervaren beursorganisator als KortrijkXpo leerde ons dat afval binnen de commerciële beurswereld een wereldwijd probleem is. Geschat wordt dat er wereldwijd jaarlijks meer dan 600.000 ton materialen verloren gaan bij commerciële beurzen. Ook KortrijkXpo produceert jaarlijks meerdere tonnen afval.

Een bedrijf als Kortrijk XPO produceert jaarlijks meerdere tonnen afval. Niettegenstaande het bestaan van allerlei uitleendiensten en -platforms verkiezen organisatoren, standenbouwers en scenografen nog steeds om voor de opbouw van tentoonstellingen en standen nieuwe materialen te gebruiken.

De bestaande standaardoplossingen en de uitleendiensten van wanden, sokkels, vitrines, … worden als te saai ervaren in een business waar creativiteit, verrassing en visuele aantrekkelijkheid zo belangrijk zijn. De herbruikbare frames die het afgelopen decennium op de markt kwamen worden dan wel steeds vaker gebruikt, maar bieden slechts gedeeltelijk een oplossing aangezien er nog steeds een materiaal gezocht moet worden om de kaders op te vullen.

Als resultaat daarvan ontstaat er nog steeds heel veel afval en verdwijnt er heel veel materiaal in de afvalcontainer.

Met dit project willen we in een lokale context een oplossing uittesten om het afval na een tentoonstelling/beurs drastisch te verminderen. Wij willen de uitdaging aangaan om de volgende editie van de Week van het Ontwerpen in oktober 2019 volledig circulair aan te pakken (standen-, tentoonstellings- en signalisatiemateriaal), zonder daarbij afbreuk te doen aan de visuele aantrekkelijkheid van onze expositieruimtes en -materialen. Wij willen dit realiseren door gebruik te maken van materialen uit de afvalberg van commerciële beurzen, door strikt toe te zien op het ecologische ontwerp van onze tentoonstellingsscenografie zodat deze maximaal herbruikbaar is en door na afloop de resterende materialen een nieuwe bestemming te geven via lokale organisaties.

Daarnaast moet minstens een deel van het testscenario dat we voor de Week van het Ontwerpen 2019 uitwerken gevalideerd worden en breder toepasbaar gemaakt binnen de beurs- en tentoonstellingswereld. Met onze projectpartners willen wij onzekerheid wegwerken en aantonen dat het logistiek haalbaar is om op een economisch haalbare manier het restafval na een beurs toegankelijk te maken voor ontwerpers, scenografen en standenbouwers. Op die manier zullen wij de actoren uit de beurs- en tentoonstellingswereld aanzetten om (nog) meer circulair te gaan werken.

 
 

Designregio Kortrijk

Partners Kortrijk XPO

Sectoren

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

 

 
 

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

 

 
 

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?