More2Coffee

More2Coffee zamelt koffiegruis in en geeft het een tweede leven als grondstof voor kaarsen, zeep en biomaterialen.

More2Coffee zamelt koffiegruis in en zet dat onder meer in als grondstof voor kaarsen, verzorgingsproducten en innovatieve biomaterialen. De startup droomt ervan op termijn een koffiegruis gebaseerde bioraffinaderij op poten te zetten.

Wist je dat 90% van de Belgen minstens één kopje koffie per dag drinkt? Dat betekent dat we zo’n 67 000 ton koffie per jaar consumeren. Daarvan komt maar 20% in ons kopje koffie zelf terecht, terwijl de overige 80% bij het afval verdwijnt. De afbraak van dat afval stoot jaarlijks op wereldschaal evenveel CO2 uit als 10 miljoen auto’s.

Toch zit koffiegruis nog vol waardevolle ingrediënten zoals olie, vezels, proteïnen en antioxidanten. More2Coffee ontwikkelde met de olie een koffiewas voor haar circulatte kaarsen. Binnenkort wordt de collectie uitgebreid met circulaire verzorgingsproducten op basis van koffie-olie, zoals circulatte zeep. Het ontvette gruis kan worden verwerkt in 3D-printdraad of krijgt bij andere bedrijven een tweede leven als substraat voor oesterzwammen.

Hoe gaat dat juist in zijn werk? Eerst verzamelt More2Coffee het koffiegruis op locaties waar veel koffie gedronken wordt. Dat gaat van koffiezaken en kantoorgebouwen tot ziekenhuizen. Dat gruis wordt gedroogd om te voorkomen dat het gaat schimmelen. Hierna wordt het gruis mechanisch geperst, waarbij de olie vrijkomt. Die olie vormt de basis voor de kaarsen en verzorgingsproducten, maar More2Coffee weet dat er nog veel meer uit koffiegruis gehaald kan worden. Daarom is de onderneming altijd op zoek naar organisaties die willen samenwerken om nieuwe duurzame producten te ontwikkelen.

More2Coffee

Sectoren

Thema's

Organisaties