Mobble on the move

Modulaire, circulaire en ecologische woningen toegankelijk voor iedereen

Met het project Mobble on the move wil inhout bv een modulair en ecologisch bouwsysteem marktrijp maken dat gezond wonen en werken voor iedereen toegankelijk maakt. Dit circulaire project bouwt voort op het project waarmee UGent in 2019 deelnam aan Solar Decathlon. 

Het doel is om de circulaire principes met maximaal ecologische inslag te verzoenen met betaalbare en kwalitatieve woningen en kantoren. Zo willen we een versie van Mobble ontwikkelen die helemaal inspeelt op het wonen en werken van de toekomst en toepasbare oplossingen creëert voor maatschappelijke uitdagingen zoals energiebesparing, circulariteit, verdichting en vergrijzing. 

Verder willen we onderzoeken of en hoe we Mobbles op grote schaal en kostenefficiënt kunnen toepassen. Dat biedt niet alleen oplossingen voor tijdelijke constructies (mantelzorg, scholen, kantoren, noodwoningen), maar laat ook toe om meer permanente constructies te realiseren op een circulaire manier. 

Download pdf bestand

Inhout bv

Partners BAST Architects & Engineers, Ecopuur, Universiteit Gent, Wooncoop, Strategies and leaders

Sectoren

Thema's

Organisaties

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

  1. Begin 2020 focusten we op het vinden van de juiste materialen en partners en het oplossen van technische uitdagingen. Zo maken de wanden van de Mobble geen deel uit van de dragende structuur, waardoor de woning kan worden aangepast aan de noden van het moment. 
  2. Door te standaardiseren en een stabiliteitsmatrix te gebruiken, kunnen we snel de stabiliteit en dragende structuur bepalen van iedere woning (niet hoger dan drie bouwlagen). 
  3. Midden 2020 werden we geselecteerd voor het bouwen van zes compacte, gezonde en betaalbare woningen in Vlaams-Brabant. In een nieuw atelier in Eeklo startten we de bouw van onze eerste commerciële modulaire woningen, die we begin 2021 succesvol opleverden. 
  4. In 2021 investeerden we veel tijd in het verder optimaliseren van ons modulaire, circulaire en ecologische bouwproces, alsook in het commercialiseren van ons product: we maakten een nieuw logo, lanceerden een nieuwe website … 

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

  1. Om de prijs van modulaire en circulaire woningen te verlagen, moeten we de productie kunnen opschalen. We kunnen modulair bouwen in een atelier erg efficiënt maken, maar dat vraagt om grote investeringen, zoals een ruim atelier, rolbruggen, allerlei dure machines … 
  2. Het is niet evident om de vierkantemeterprijs van een kleinschalige woning onder controle te houden. Alle woningen hebben standaard nood aan bepaalde technieken, een badkamer, keuken ... Hoe groter de woning, hoe sneller de prijs per vierkante meter kan zakken. 
  3. Omdat we sterk willen inzetten op toegankelijkheid en betaalbaarheid, hebben we weinig ruimte om op vlak van technieken vernieuwend te zijn. Dergelijke vernieuwingen hebben vaak een te grote impact op het budget. 
  4. De regelgeving in Vlaanderen en België is niet voorzien op de aanpasbaarheid (meegroeien in de tijd) van woningen. Ook de verplaatsbaarheid en/of het tijdelijk karakter door bepaalde omstandigheden is amper of niet opgenomen in de wetgeving. 
8 mobbles in 2021

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?

We werken hard om de betaalbaarheid en aanpasbaarheid van de woning te vergroten

Enerzijds hangt de betaalbaarheid van onze woningen af van externe factoren, zoals de kostprijs van materialen. Doordat onze woningen volledig opgebouwd worden uit hout, bijvoorbeeld, hebben we de laatste maanden rake klappen gekregen. Zodra de houtprijzen weer zakken, zal ook de Mobble in prijs kunnen zakken. Anderzijds staat de kostprijs in direct verband met interne factoren, zoals de efficiëntie van onze processen. Daar hebben we al een mooie weg afgelegd, en de laatste woningen werden heel wat sneller gebouwd dan de eerste. Er is echter nog ruimte voor verbetering. 

Momenteel focussen we vooral op B2C. In de toekomst willen we ook graag B2B-projecten realiseren. We zijn ervan overtuigd dat de Mobble grote voordelen kan bieden voor projectontwikkelaars en sociale huisvestingsmaatschappijen, omwille van onze bouwsnelheid en betaalbaarheid.