Metallurgie in de Kempen

Metallurgie is een proces van urban mining waarbij metalen uit slib gefilterd en gerecycleerd worden.

De Kempen staan al jaren bekend als het Silicon Valley van de metallurgie, ook wel Flanders Metal Valley genoemd. Een vijftal sites in de Kempen is gespecialiseerd in het winnen van bruikbare metalen uit schroot of andere materialen, ook wel metallurgie genoemd. Metallo in Beerse, dat ondertussen Aurubis heet, is een van die bedrijven.

Het meer dan honderd jaar oude recyclagebedrijf Metallo in Beerse krijgt tegen 2024 een gloednieuwe recyclage-installatie om nog meer waardevolle metalen te kunnen recupereren. Het Duitse moederbedrijf Aurubis trekt 27 miljoen euro uit voor de nieuwe installatie in Beerse. In die zogenaamde ASPA-installatie wordt slib verwerkt. Uit dat slib haalt het bedrijf waardevolle metalen zoals goud, zilver en tin.

Door het proces van metallurgie constant te optimaliseren, kunnen steeds meer metalen hergebruikt worden. De moderne installaties recupereren uit hetzelfde slib een grotere hoeveelheid metaal op minder tijd dan voordien. Die innovatie is nodig, want metaal recycleren wordt steeds complexer: de hoeveelheid metaal in voorwerpen zoals smartphones en laptops is enorm gestegen, terwijl het design van de producten ingewikkelder wordt.

Dit proces, waarbij oude materialen uit de stad hergebruikt worden wordt ook urban mining genoemd. Deze methode zorgt ervoor dat minder grondstoffen op de afvalberg terecht komen en biedt tegelijk een antwoord op de stijgende vraag naar metalen.