We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
In Mechelen staat een op de tien handelspanden leeg. Vaak zijn de panden zo verouderd dat een renovatie of nieuwbouw zich opdringt. De stad Mechelen en Mest vzw proberen op zoek te gaan naar een tijdelijke invulling, maar net door die tijdelijkheid ontbreekt de drijfveer om te investeren in het duurzaam gebruik van het gebouw. Niemand wil immers investeren in de vervanging van verouderde verlichting, het opwekken van duurzame energie of de recuperatie van regenwater, als dat slechts voor tijdelijk gebruik is.
Met het project MechCiCo wil de burgercoöperatie Klimaan dat probleem aanpakken door samen met lokale spelers binnencomfort als een product-dienst aan te bieden aan de gebruikers van dergelijke panden. Nieuwe of tweedehandse technische oplossingen worden daarbij aangepast aan wijzigende gebruikers en later hergebruikt in andere panden.
Concreet hebben we dit businessmodel toegepast op de oude bibliotheek in de Monesstraat. Klimaan wordt zo het eerste praktijkvoorbeeld van een coöperatieve (burger-) CESCO, i.e. Circular Economy Service Company.
Klimaan vzw
Partners Mechelen, Mest vzw, Thomas More, Ecofocus
Sectoren
Thema's
Organisaties
Het project MechCiCo zal blijven bestaan. De Impactschatter wordt verder onderhouden en er zijn plannen om de tool uit te breiden voor meer toestellen. Het Pandschap Rivierenland is opgezet als een duurzaam concept dat blijvend leegstaande panden kan renoveren en naar sociale huur kan begeleiden.
Verder wordt binnen het project ‘Gemeente als circulaire bouwregisseur’ gewerkt om geïnventariseerde componenten van gebouwen nog beter op de hergebruikmarkt te krijgen.
Klimaan vzw haalt resultaat uit de inzet van vrijwilligers met omkadering door een betaalde kracht. De stad Mechelen denkt aan het opzetten van nieuwe tandems tussen stadsambtenaren en de burgerbeweging om het oplossen van moeilijke uitdagingen in een stroomversnelling te brengen.
Met behulp van het CECI Europees projectgeld werd er ook nog een youtube-filmpje gemaakt over de projectresultaten van MechCiCo. Neem zeker eens een kijkje: https://www.youtube.com/watch?v=MaJ6YzpJMZQ