Marimar

Circulair bouwen aan een betere toekomst

Veel Vlamingen hebben een baksteen in de maag. In het geval van Maja en Mattias is dat geen baksteen, maar een hennepblok of een stuk gerecycled hout. Met hun bouwonderneming Marimar zetten ze in op ‘circulair bouwen’. Zo ruilen ze vervuilende materialen, gemaakt uit schaarse grondstoffen, in voor herbruikbare alternatieven. Die gaan langer mee, zorgen voor minder afval én hebben een kleinere impact op het milieu.

Isoleren met gerecycleerde materialen
Afhankelijk van het type pand en de bouwmogelijkheden, gaat Marimar zo vaak mogelijk voor het CO2-vriendelijke alternatief. Zo kiest het naast bakstenen en kalkpleister voor hout, hennep en leem, 3 materialen die van nature goed isoleren én langer ‘leven’. Woningen extra isoleren doen Maja en Matthias met schelpen en foamglas, dat gemaakt is van gerecycled glas. Die verhogen de isolatiewaarde van een woning aanzienlijk, waardoor er minder energie nodig is om ze te verwarmen. Dat verlaagt niet alleen de CO2-uitstoot, ook de energiefactuur daalt fors.

Lagere emissie-uitstoot dankzij biobeton
Op wereldwijde schaal veroorzaakt cement, een van de belangrijkste grondstoffen van beton, bijna 1/10de van de globale CO2-uitstoot. Daarom gebruikt Marimar kalkchape of biobeton, dat helemaal geen cement nodig heeft. Zo produceren de bacteriën in biobeton calcietkristallen, waardoor zand en grind ook aan elkaar kunnen hechten. Die aanpak past trouwens mooi binnen het Vlaams betonakkoord, dat tegen 2050 de globale CO2-uitstoot van beton met de helft wil verminderen.

Gezonder wonen met dampopen constructie
Tot slot restaureert Marimar, waar mogelijk, gebouwen met de principes van ‘dampopen bouwen’. Daarbij werkt het bedrijf met biobased isolatoren, lijm en kalkpleister om constructies meer te laten ‘ademen’. Dat leidt tot een aangenamer binnenklimaat in woningen, en voorkomt onder andere vochtproblemen of schade door petrochemische producten

Marimar

Sectoren

Thema's

Organisaties