Maatschap

Onderzoek naar hergebruik van reststromen uit de bouw- en ontwerpsector voor een circulaire economie

De bouw-en ontwerpsector hanteert nog vaak een lineaire manier van werken, waarbij alles na gebruik snel wordt afgedankt”, vinden de partners van Maatschap. Daarom gaan ze op zoek naar een ontwerpmethodiek waarbij ze materialen hergebruiken die na hun levensloop binnen een verbouwproject telkens opnieuw kunnen worden toegepast.

Maatschap is een team van ontwerpers, designers en architecten. Ze willen vanuit hun werkgebied de impact die de bouw heeft op de omgeving verlagen. De aandacht gaat naar verbouwprojecten van woningen. Hierbij gaan ze kritisch in dialoog met de klant om enkel essentiële ingrepen te doen. Tijdens het ontwerpproces brengen ze enerzijds de aanwezige, te verwijderen materialen in kaart om deze binnen de woning een nieuwe functie te geven. En zoeken ze naar methoden om deze intelligent te verbinden om latere hergebruik toe te laten anderzijds. Eventueel aangevuld met bio-based materialen.

Hun onderzoek tracht manieren te vinden om de moeilijk herinzetbare materialen terug toe te passen. Dit wordt in hun atelier getest en verslagen. In latere fase worden deze toegepast in een concreet renovatieproject. Hierdoor bouwen ze een bibliotheek aan oplossingen op. Voor het bedenken en hands-on experimenteren werken ze samen met KASK IV. De toepassingen worden gebundeld en gecommuniceerd in samenwerking met LABLAND vzw. Met als doel een voor iedereen bruikbare database.

Lopende onderzoeken worden gepubliceerd op onze website http://www.maatschap.net/.

Foto door Guilherme Cunha op Unsplash.com

Maatschap

Partners Labland, Hogeschool Gent

Sectoren

Organisaties