Living Lab Circulair Textiel

Maximaal sluiten van de textielkringloop

Living Lab Circulair Textiel streeft naar het maximaal sluiten van de textielkringloop. Textiel zo lang mogelijk in circulatie houden, doorbreekt de heersende take-make-waste trend in de lineaire textielketen.

De productie van textiel is nog steeds belastend voor het milieu: voor de grondstoffen zijn duizenden liters water nodig, verven gebeurt met ongezonde chemicaliën en stoffen verdwijnen aan het einde van hun levensduur op de afvalberg. Bovendien is fast-fashion erg populair, waardoor de levenscyclus van textiel nog meer ingekort wordt. De verschillende fases die textiel doorloopt zijn soms verspreid over de hele wereld.

Hoewel de waardeketen van textiel zich vaak niet meer in Europa bevindt, sluit textielverwerking wel aan bij de activiteiten van lokale maatwerkbedrijven in de Hasseltse regio. Dit living lab brengt waar mogelijk de waardeketen terug naar het lokale niveau. Het project wil bewustzijn creëren bij burgers om textiel zo lang en hoogwaardig mogelijk te gebruiken en wil mainstream modebedrijven meekrijgen in dit verhaal. Er wordt ook een lerend netwerk ingericht om good practices te delen met andere steden, gemeenten en provincies.

Stad Hasselt

Partners Limburg.net, Maatwerkbedrijf De Springplank, Studio AMA, AVANSA LIMBURG

Sectoren

Thema's

Organisaties