LITO

Modulaire HVAC-installatie maakt energiezuinig wonen betaalbaar

1 box waarin een warmtepomp, buffervat, thuisbatterij en alle technieken zitten om een gebouw te voorzien van verwarming, koeling, ventilatie, elektriciteit, internet, zonne-energie en gefilterd regenwater? LITO speelde het klaar. Met de LitoboxⓇ maken ze hernieuwbare energie schaalbaar en betaalbaar, en wordt energiezuinig bouwen een pak gemakkelijker.

Kleine ecologische voetafdruk
“De LitoboxⓇ spaart tijd tijdens het bouwproces en de EPB-rapportage, zorgt ervoor dat er minder vrachtwagens met bouwmaterialen rondrijden en vermindert de hoeveelheid verpakkingsafval”, legt CEO Lieven Smeyers uit. “Hij wordt in 1 stuk met de kraan op de werf geleverd en je kan hem in enkele uren aansluiten. Voor de isolatie van de box gebruiken we isolatiemateriaal dat andere bedrijven weggooien. Het stalen buffervat, het roestvrije frame en de leidingen zijn gemaakt van gerecycleerde materialen. De houten bekleding is van FSC-gecertificeerd hout. Alle onderdelen, leidingen en verbindingen kunnen ook weggenomen en hergebruikt worden.” 

Van eengezinswoning tot grote bouwprojecten
De kleinste LitoboxⓇ L1 wordt geplaatst in eengezinswoningen tot 150 m² groot en neemt minder dan 1 m² in beslag. De grootste LitoboxⓇ is de L7 Rooftop. Die brengt de technieken voor maximaal 8 appartementen samen en kan op het dak geplaatst worden. Zo wordt er kostbare ruimte in de appartementen gewonnen. Bovendien is het dak van de box uitgerust met een zonne-installatie. Zo wordt ook op het dak de ruimte optimaal benut. Voor nog grotere bouwprojecten ontwerpt LITO een LitoboxⓇ op maat.
 
Meten is weten
En daar stopt het niet. LITO wilde ook de prestaties van de LitoboxⓇ permanent opvolgen en digitaal bijsturen om de installatie elk jaar beter te laten presteren en het energieverbruik te optimaliseren. Met het digitale platform LitoDataⓇ maakt LITO ook die doelstelling waar. “Zo kunnen bewoners hun sanitair water verwarmen als de zon schijnt. Meer nog: tijdens een hittegolf overdag kunnen ze extra koelen in plaats van ‘s nachts koelen als er geen zonne-energie is. Dankzij het platform weten we ook perfect wanneer de LitoboxⓇ een technisch onderhoud nodig heeft.”

Extra energie besparen met een app
Wat ook een grote impact op het energieverbruik heeft? De manier waarop de bewoners leven en wonen. “Daarom willen we dat bewoners energiedenkers worden en ontwikkelen we de LitoAppⓇ. Die geeft hen inzicht in hun verbruik en geeft tips voor hoe ze energie kunnen besparen. Als ze hun dagelijkse routines daarop afstemmen, kunnen ze in extreme gevallen nog tot 40% meer energie besparen”, sluit Lieven af.

LITO

Sectoren

Thema's

Organisaties