We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Het Lazarus project had als doel een nieuwe lokale textielwaardeketen “bedlinnen” voor ziekenhuizen op te zetten door de klassieke lakens op basis van milieuonvriendelijk katoen, met soms een aandeel virgin polyester, te vervangen door een nieuw duurzaam textieldoek gemaakt met lyocell (eventueel met een aandeel gerecycleerd katoen) en gerecycleerde polyester vezel (R-PET, polyester vezels gemaakt van PET-flessen).
Door het inzetten van Europese grondstoffen en recyclaten enerzijds en een directe samenwerking tussen lokale bedrijven en gebruikers anderzijds, hebben we een “korte” waardeketen gecreëerd. Hierdoor worden de logistieke kosten beperkt, zowel tijdens de productie- als de gebruiksfase. En we maken de lokale textielindustrie opnieuw competitief voor eenvoudige textielartikelen.
Een vooronderzoek besliste over de garenkeuze, daarna testten we de geproduceerde lakens uitvoerig.
Voor de lokale productie van 1 laken worden minimaal 4 gerecycleerde colaflessen van 1,5 l en 150g cellulose uit snoeihout gebruikt. Door de vervanging van katoen en virgin polyester door respectievelijk milieuvriendelijk cellulose (lyocell) en PET-recyclaten kan men per laken tenminste 75 g bestrijdingschemicaliën, 50 l water en 0,15 l aardolie tijdens de productiefase besparen. Door het aandeel gerecycleerde PET in een ziekenhuislakens te verhogen kan het water- en energieverbruik bij het wassen en drogen significant verlaagd worden.
Dit project is circulair door:
• het lokaal inzetten van gerecycleerde materialen en milieuvriendelijke biomassa
• het vermijden van intercontinentaal transport
• het gebruik van milieuvriendelijke was- en droogprocessen
• het circulair onderhouden van “herbruikbaar” bedlinnen
We zetten grondstoffen circulair in, we organiseren een andere, efficiëntere logistiek en verbeteren de randvoorwaarden die circulaire economie mogelijk maken.
Centexbel
Partners Utexbel, Malysse, UZ Leuven
Sectoren
Thema's
Organisaties
We zijn aan het begin van een omwenteling die een opportuniteit is voor de lokale textielindustrie, textielonderhouders en grote textielaankopers (openbare aanbestedingen). Er lopen onderhandelingen om dit laken permanent in te zetten in het UZ Leuven.