Kwaliteitskader voor de mode-industrie

Ontwikkelen van een kwaliteitskader voor duurzame en circulaire mode

Modemerk Xandres ontwikkelt samen met VITO en Flanders DC een kwaliteitskader voor modeproducten. Dat kader moet ervoor zorgen dat de mode-industrie duurzamer en meer circulair wordt door ondernemers aan te sporen om te kiezen voor producten met een lange levensduur die nadien opnieuw gebruikt of gerecycleerd kunnen worden.

De productie van textiel is belastend voor het milieu. Het vraagt veel water en er worden vaak nog ongezonde chemicaliën in het productieproces gebruikt. Bovendien wint fast-fashion aan populariteit. Een gemiddelde Europeaan gooit jaarlijks 11 kg textiel weg. Om de milieu-impact van de mode-industrie te verkleinen, heeft levensduurverlenging op korte termijn het grootste effect. Uit onderzoek blijkt dat dit voornamelijk kan door in te zetten op hoogwaardiger textiel en kwaliteit. Wanner de levensduur van textiel langer is en de grondstoffen opnieuw ingezet kunnen worden, kan de hele sector duurzamer worden. Helaas is de kwaliteit van garen en productie over het algemeen gedaald en ontbreekt het de mode-industrie vandaag aan werkbare normen om kwaliteit te meten, vergelijken en verbeteren. 

In het project ‘Kwaliteitskader voor de mode-industrie’ ontwikkelen het modemerk Xandres, onderzoeksorganisatie VITO en de organisatie voor mode- en designondernemingen Flanders DC een kader om de kwaliteit van modeproducten te objectiveren. Modebedrijven krijgen zo heldere criteria om betere ontwerp- en aankoopkeuzes te maken en hoge(re) kwaliteit na te streven. De projectresultaten zullen getest worden bij Xandres, om dan vertaald te worden naar een algemene tool voor de Vlaamse (en bij uitbreiding Europese) modesector. 

Foto van Utopia door Cho op Unsplach.com

Xandres

Partners FlandersDC, VITO

Sectoren

Organisaties