Kalkhennep: het circulaire isolatiemateriaal

Exie zet in op kalkhennep als isolatiemateriaal voor de toekomst

Exie, afgeleid van Experts in Healthy Houses, verwerkt kalkhennep tot isolatiemateriaal. Kalkhennep wordt gemaakt door hennep te mengen met kalk en water. Het resultaat is een bouwmateriaal dat licht, ademend, duurzaam en isolerend is. De productie van kalkhennep heeft ook een lage ecologische voetafdruk en is bovendien vrij van gifstoffen, CO²-negatief en volledig afbreekbaar.

Als koploper in België installeerde Exie als eerste een hennepverwerkingsmachine. Deze is nu één van slechts tien machines in Europa. Ze zorgt ervoor dat lokale boeren gecontracteerd kunnen worden voor de productie van hennep. Dit creëert een duurzame bron van grondstoffen en versterkt de relatie tussen de landbouw- en bouwsector.

Het isolatiemateriaal is zeer flexibel en kan worden toegepast in zowel dragende als niet-dragende structuren, zoals muren, vloeren en daken. Natuurlijk is het materiaal ook bijzonder isolerend, terwijl het de binnentemperatuur stabiel houdt en energiekosten verlaagt. Als ademend materiaal bevordert kalkhennep een gezonder binnenklimaat en verbetert het de brandwerendheid.

Om de duurzaamheid van de hennepplant te maximaliseren en de plant volledig te gebruiken, verkoopt Exie overtollige hennepvezels aan verschillende industrieën.  

Met de groeiende focus op duurzaamheid wordt kalkhennep steeds vaker gebruikt in milieuvriendelijke bouwprojecten. Het is een bewijs dat de toekomst van bouwen groen is, waarbij innovatieve materialen zoals kalkhennep een cruciale rol spelen in het streven naar een duurzamer Vlaanderen.