We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Infinitex is een onderzoeksproject van Thomas More hogeschool in Mechelen dat duurzame oplossingen zoekt voor de textielindustrie. Op dit moment overheerst fast-fashion en is de productie van kledij erg vervuilend.
De huidige snelheid van de mode-industrie en het consumptiepatroon dat daarmee gepaard gaat, zorgt ervoor dat onze kleding veel te snel op de afvalberg belandt. Er is bovendien sprake van onderbenutting van reeds bestaande kleding, want die wordt te kort en te weinig gebruikt.
Onderzoekers van dit living lab willen dan ook een zichtbare en meetbare vooruitgang realiseren in het verlengen van de levensduur of intensiever gebruik van consumententextiel voor dames, heren, kinderen en huishoudlinnen door het opzetten, testen en verbeteren van nieuwe businessmodellen zoals terugname en herverkoop, verhuur-, leen- en deelmodellen. De andere focus ligt op de uitwerking van services zoals sorting-as-a-service, washing-as-a-service, repair-as-a-service, die de reverselogistics volledig kan ontzorgen. Hierbij wordt expliciet rekening gehouden met de consument als cruciale schakel om deze businessmodellen te doen slagen.
In dit project gaan zo’n 250 onderzoekers gedurende drie jaar aan de slag met actuele uitdagingen, zoals de transitie naar circulair ondernemen en de groei naar een duurzame en inclusieve samenleving. Zij onderzoeken manieren om minder grondstoffen te gebruiken en materialen en onderdelen te hergebruiken.
“Wij willen de Vlaamse modebedrijven onder meer ondersteunen in het opzetten van een eigen tweedehandssegment door middel van een goed werkende terugnameservice”, zegt onderzoeker Veerle Spaepen. “Of via een verhuurservice en een herstelservice. Zodat tweedehands het nieuwe normaal wordt. We werken daarvoor samen met e5 mode, Xandres, Filou & Friends en partners uit de sociale economie. Zo kunnen we echt iets veranderen in het retailveld.”
Welke zijn de kansen en uitdagingen van kledingverhuur als circulair businessmodel? Thomas More Hogeschool (Expertisecentrum Duurzaam Ondernemen en Digitale Innovatie) zocht het uit.
De modesector is volop op zoek naar manieren om zich te heruitvinden en circulaire economie is een veelgebruikt concept. Uit interviews met Belgische merken blijkt dat de weg naar circulariteit niet altijd even vlot verloopt. Economische en strategische uitdagingen, groot of klein, kruisen hun pad. We overlopen in dit rapport enkele drempels die uit interviews met de sector komen en leggen linken naar strategieën die de merken hielpen om stappen vooruit te zetten met hun circulaire businessmodellen
Thomas More Mechelen-Antwerpen
Partners Xandres, Filou & Friends, Dressr, Supergoods, Atelier Noterman, E5mode, Sheets-as-A-Service, partners uit de sociale economie en ondersteunende technologiepartners.
Sectoren
Organisaties