We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
De energienormen voor residentiële panden veranderen. Tegen 2028 moeten eigenaars van woningen met een epc-label E of F renoveren tot minstens een epc-label D. Voor niet-residentiële gebouwen ligt de lat echter stukken lager. Zo hoeven eigenaars van een handelsruimte pas in 2030 een epc-label E op tafel te leggen. Al was dat buiten Sarah en Mathieu van coworkingspace Howdy in Berchem gerekend. Ze laten in hun handelsruimte zien hoe het anders, en vooral duurzamer kan.
Toen grafisch vormgevers Sarah en Mathieu in 2019 hun appartement kochten en verbouwden, deden ze dat al met duurzaamheid en ecologie in het achterhoofd. Die ervaring namen ze mee in hun tweede renovatie, maar deze keer op een verder doorgedreven ecologische manier. Na een drietal maanden van isoleren (met o.a. gerecycleerd krantenpapier en gras), oude ramen vervangen en vooral veel afwerken in het casco pand leverde dat hen in april 2023 een duurzame coworkingruimte en conceptstore op.
Een coworkingspace vol gerecycleerde en tweedehands materialen
Vandaag wanen fervente coworkers zich tussen bureaubladen uit PEFC-gecertificeerd drielaags sparrenhout, vloeren van kurk, een kitchenette gemaakt met o.a. gerecupereerde OSB-platen uit hun appartementrenovatie, … Ook voor de inrichting van hun pand koos het duo bewust voor tweedehandsmeubels. Van bureaustoelen en de koffiemachine tot spatwandtegels en deuren: echt álles krijgt er een tweede leven.
Lokale en verpakkingsvrije alternatieven binnen handbereik
Ook tot in de kleinste details kiezen Sarah en Mathieu voor duurzame en lokale alternatieven. Zo komen hun koffiebonen en thee van een buurtwinkel op een paar 100 meter van hun voordeur. Hand- en waszeep halen ze dan weer bij een verpakkingsvrije buurtwinkel in Borgerhout. Een stuk van hun opbrengsten uit de verkoop van boeken en prints gaat bovendien naar goede doelen als Natuurpunt en Oxfam.
Sarah Schrauwen en Mathieu Vancamp
Sectoren
Thema's
Organisaties