We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Spoelwater afkomstig uit vleeskuikenstallen wordt momenteel door de wet beschouwd als drijfmest en moet op het land worden uitgespreid door een erkende firma. Technisch gezien gaat het om water waarin een beperkte hoeveelheid stikstof en andere nutriënten aanwezig zijn.
Via dit project wil Proefbedrijf Pluimveehouderij, in samenwerking met Radius Thomas More, de mogelijkheden onderzoeken om spoelwater efficiënter te hergebruiken: door het in te zetten voor de kweek van microalgen. Algen hebben immers een kwalitatief hoge nutritionele waarde en zijn interessant om te gebruiken in diervoeding. Zo willen we vervolgens onderzoeken of we de gekweekte algen opnieuw in het voeder van vleeskippen kunnen verwerken.
Een bedrijfseconomische analyse van deze circulaire samenwerking zal meer inzicht bieden in de kansen en knelpunten voor opschaling.
EVAP Proefbedrijf Pluimveehouderij
Partners Thomas More Kempen
Sectoren
Thema's
Organisaties
Het project heeft aangetoond dat algenkweek op spoelwater interessante circulaire mogelijkheden biedt. Het is zeker een aanzet voor verder onderzoek in het kader van de Vlaamse Eiwitstrategie.
Dankzij dit onderzoek weten we dat de specifieke algensoort Chlorella sorokiniana (toegevoegd aan 5 en 10%) in kippenvoeder de technische prestaties van vleeskippen niet substantieel verbetert. Het zou waardevol zijn om verder onderzoek te doen met korrelvoeders, lagere doseringen, andere algensoorten … om bijkomende inzichten te verkrijgen voor een optimalisatie van de technische prestaties.
Het gebruik van microalgen biedt interessante mogelijkheden om in te spelen op de kleur van het vlees en het vet van de kippen.
Verder is het belangrijk om bijkomende pilootschaaltesten uit te voeren met een beperkt aantal algen om de samenstelling en veiligheid van de gekweekte algenbiomassa op te volgen en te analyseren.
Tot slot is het interessant de mogelijkheden te bekijken van algenkweek op het pluimveebedrijf zelf. De reiniging van stallen op een vleeskippenbedrijf gebeurt ongeveer om de acht weken, wat een relatief grote hoeveelheid spoelwater oplevert. Het zou ook besparen op wegtransporten met spoelwater