HDM

Innovatietraject in de ontwikkeling van duurzame SPC-panelen voor wanden, vloeren, plafonds en gevels

In de zoektocht naar circulaire panelen voor wanden, vloeren, plafonds en gevels paste HDM haar volledige productieproces aan om als eerste in West-Europa eigen SPC-panelen te kunnen ontwikkelen. Op dit moment werkt HDM aan de uitbreiding van haar circulaire aanbod met de uitwerking van ecologische panelen voor badkamers.

HDM produceert panelen voor de bekleding van vloeren, wanden, plafonds en gevels. Tot 2017 maakte het deel uit van een Duitse groep. Ondertussen ontwikkelde het bedrijf een patent Solid Paint als folie voor buitentoepassingen. Hoewel dat een eerste octrooi opleverde, was het niet mogelijk om er kant-en-klare producten mee te maken zonder geschikte drager. Een eerste optie vond HDM in Taiwanese Stone Polymere Composites (of SPC) dragers.

HDM had de ambitie om circulaire buitenpanelen te ontwikkelen die eenvoudig te plaatsen en recycleren zijn. Hiervoor bleek de ontwikkeling van een eigen SPC-drager nodig en dat zorgde ervoor dat het volledige productieproces van het bedrijf aangepast werd. Dat werd mogelijk gemaakt dankzij de strategische transformatiesteun van VLAIO. Het resultaat: HDM produceert als eerste in West-Europa eigen SPC-panelen en heeft een enorm flexibel productieproces.

Op dit moment bestaat de basis van de panelen voor 20% uit gerecycleerd materiaal. Dankzij het Click ’N Screw montagesysteem wordt ook het plaatsen en verwijderen van de panelen eenvoudiger. Aan het einde van hun levensduur neemt HDM alle geleverde panelen terug om ze volledig te recycleren in de productie van nieuwe panelen. Intussen diende HDM samen met Sirris een projectaanvraag in voor de Belgium Builds Back Circular oproep. Hiervoor willen de bedrijven een innovatief paneel ontwikkelen voor gebruik in badkamers, als ecologisch alternatief voor keramische tegels. Die keramische tegels worden gebakken op een temperatuur van 1000 tot 1200°C, terwijl de SPC-panelen geëxtrudeerd worden op 200°C, wat zorgt voor een sterke daling in energieverbruik en een lagere CO2-uitstoot.

HDM

Partners Sirris

Sectoren

Organisaties