We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
In voormalige klaslokalen wonen, kleding in de oude schoolgang wassen, groenten op de speelplaats telen, … In het cohousingproject ‘Gumm’ wonen vandaag 24 huishoudens in een groene én originele omgeving. Gumm Cohousing vormde een oud schoolcomplex, een kerk en een pastorie om tot een gemeenschappelijke woonplek.
De Gummtuin
Waar vroeger de speelplaats en pastorietuin waren, vind je nu een groene oase met wadi’s, een voedselbos en een moestuin. Staan de wadi’s droog, dan kunnen de kinderen van het cohousingproject ze gebruiken als speelkuil en amfitheater. De bewoners planten met hun vzw Gumm ook inheemse struiken, hagen, bloemenweides, bomen, … Omdat die beplanting uit eigen streek komt, vergroot en versterkt ze de biodiversiteit in de buurt.
Hergebruik van materialen
De bewoners legden de tuin met gerecupereerde materialen aan. Zo zijn de markeringen en muurtjes onder andere gemaakt uit de bakstenen van de voormalige sanitaire gebouwen op de speelplaats. Bewoners kunnen ze ook als zitbank gebruiken. Hier en daar liggen stapstenen gemaakt uit oude betonbrokken. Het gemeenschappelijke terras bestaat uit oude betontegels. En in het amfitheater in de speelwadi zit je op oude dorpels van het schoolgebouw. Maar de bewoners haalden hun circulaire inspiratie ook elders: de moestuinbakken zijn bijvoorbeeld gemaakt uit houten balken van een fietsenstalling. Die kwamen van een oud ziekenhuis in de buurt.
Buren dichter bij elkaar brengen
Zelfs de gebouwstructuur is groen: er zijn groendaken, groene gevels en zonnepanelen. Samen met geothermische warmtepompen maken die de woningen bijna-energieneutraal (BEN). Gumm Cohousing creëerde zo een groene plek voor de bewoners, en gaat daar ook een stapje verder in. Zo stelt ze de tuin open voor buurtgerichte activiteiten. Dit jaar was er bijvoorbeeld een authentieke volkskermis voor jong en oud. En Gumm vormt het oude kerkgebouw momenteel om tot Gummzaal. Die krijgt een dynamische, creatieve en buurtgerichte invulling.
vzw Gumm
Thema's
Organisaties