We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Jaarlijks gooit de Vlaming 34 kilogram eten weg. Goed voor zo’n 2 à 3 volle winkelkarren per gezin. Ook grootkeukens en horecazaken blijven grote voedselverspillers. Dat is in West-Vlaanderen niet anders. In die provincie gaan 8 gemeenten voedselverlies tegen met de financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen, Westtoer en Bond Beter Leefmilieu.
Gemeente voor de Toekomst
In 2019 sloten de Provincie West-Vlaanderen en Bond Beter Leefmilieu het samenwerkingsakkoord ‘Gemeente voor de Toekomst’ met elkaar af. Met dat initiatief investeren ze in participatieve projecten rond klimaatverandering. Schrijft een West-Vlaamse gemeente zich in voor een project, dan krijgt ze van de Provincie de helft van haar inschrijvingsgeld terug. Verschillende projecten gaan ook over voedselverspilling. In 2024 lopen er bij 8 gemeenten bijvoorbeeld 3 trajecten over voedselverlies.
Voedselverspilling meten
De eerste workshop richt zich op grootkeukens van woonzorgcentra, ziekenhuizen, bedrijven en scholen. In die keukens verdwijnt 20% tot 40% van het eten in de vuilnisbak. Goed voor 1500 tot 2500 euro per ton weggegooid voedsel. Samen met FoodWIN gaan grootkeukens de financiële en milieueffecten van voedselverspilling na, en kijken ze hoeveel eten niet in de afvalemmer, maar op het bord terechtkomt. FoodWIN is een expertisecentrum binnen Rikolto dat organisaties en bedrijven begeleidt om voedselverlies terug te dringen.
Slim koken en serveren
Eigenaars en werknemers van West-Vlaamse hotels kunnen bij FoodWIN ook terecht voor tips over koken met restjes, portiegroottes en efficiënt buffetbeheer. Tegelijkertijd leert de organisatie hoe hotels de ‘all you can eat’-mentaliteit van hun gasten tot een ‘eat what you need’-mentaliteit kunnen omvormen.
Verspillingsvrije consumenten
Omdat een vierde van de voedselverspilling tussen onze eigen 4 muren gebeurt, zet de derde workshop van FoodWIN in op de individuele consument. Die kan via de West-Vlaamse gemeenten een workshop rond verspillingsvrij kopen, koken en bewaren, volgen.
Bond Beter Leefmilieu
Partners Provincie West-Vlaanderen
Sectoren
Thema's
Organisaties