Footprint

Baanbrekend circulair 3D printen voor duurzaam ontwerp

Footprint inc. zet in op circulaire 3D-printing, ondersteund door VLAIO, Sirris en Voka. Het bedrijf, opgericht door Aagje Rappé en Pieter Maelegheer, heeft als missie circulair 3D-printen te promoten, met duurzaamheid als kernprincipe.

Wat Footprint inc. onderscheidt, is hun toewijding aan duurzaamheid. Ze hergebruiken niet alleen duurzame printmaterialen, maar zelfs de 3D-printer is een tweedehandsrobot die Pieter zelf heeft omgebouwd. Omdat 3D-printen het mogelijk maakt om kleine wijzigingen aan ontwerpen aan te brengen, blijft verspilling beperkt. Omdat 3D-printen tijd vraagt, ligt de focus van Footprint op unieke stukken in kleine tot middelgrote oplages, zoals interieurobjecten, kunstwerken of prototypes in tussenstukken van bepaalde machines.

De zoektocht naar de juiste sector leidde tot meubelstukken, wisselstukken en zelfs samenwerkingen met partners zoals Audi en bloemenkunstenaar Daniël Ost voor een 'car plant'. Met de innovatieve starterssteun van VLAIO startten Aagje en Pieter hun proof of business en breidden ze hun focus uit.

Via samenwerking met onderzoekspartner Sirris wordt onderzocht welke materialen 100% circulair kunnen worden gebruikt. De begeleiding van VLAIO bedrijfsadviseur Tom Sterken speelde hierin een cruciale rol. Voka bood ook ondersteuning met financiële aspecten en het aanscherpen van het businessconcept.

Toekomstplannen omvatten verder onderzoek naar printmaterialen, hergebruikmogelijkheden en sterktewaarden, afhankelijk van het doel. Een eerste project met de Belgische marine moet het printen van tussenstukken op een marineschip verder onderzoeken. Footprint wil zich ontwikkelen tot hét toonaangevende bedrijf voor circulaire 3D-printing en deelt kennis over duurzame productiemogelijkheden met de markt. Bovenkant formulier

Footprint inc.

Partners VLAIO, Sirris, Voka

Sectoren

Thema's

Organisaties