EnGreDi

Innovatieve benadering van het gebruik van mos voor milieugezondheid en duurzaamheid

EnGreDi wil met mossen een bijdrage leveren aan de gezondheid van de lokale en globale omgeving door in te zetten op een aantal unieke eigenschappen: mos is een plant die de lucht zuivert en weinig nodig heeft om te overleven.

EnGreDi kiest voor mos omdat onderzoek heeft uitgewezen dat mossen meer voordelen bieden in vergelijking met andere planten. Om er maar een paar op te noemen: een hectare mos vangt ongeveer zeven keer zoveel CO2 op als een hectare bos en mos haalt 2,3 keer meer fijn stof uit de lucht dan klimop en zelfs 93,3 keer meer dan vetplanten. Hierdoor worden meer en meer mossen geroofd uit onze natuurgebieden, wat ten allen prijzen moet worden vermeden.

Met financiële steun van VLAIO en wetenschappelijke steun van Universiteit Gent ontwikkelde EnGreDi een teeltcultivatieproces op basis van In Vitro en In Vivo biotechnologie. Deze methode is niet enkel flexibel en eenvoudig op te schalen, maar zorgt er ook voor dat het mos sneller groeit.

Deze teelt wordt opgestart vanuit de EnGreDi-mossenbank, zonder natuurlijke bronnen te moeten aanspreken. De geproduceerde mosmatten kunnen worden geplaatst op daken, gevels en in tuinen of landschappen. Maar kunnen ook worden gebruikt als botanische filters in luchtconditioneringsunits, in een eerste fase voor interieurtoepassingen, in een latere fase ook voor buitenlocaties met grote luchtverontreiniging.

EnGreDi focust zowel op sociale en economische impact als op het milieu. De driedubbele basis, people-planet-profit, betekent dat EnGreDi een inclusieve, comfortabele werkplaats biedt waar collega’s elkaar helpen, motiveren en ondersteunen. Tegelijk draagt het bedrijf bij aan een duurzame planeet en creëert EnGreDi een maximale waarde voor haar bevolking.

Hoe kan de technologie van EnGreDi toegepast worden? Mossen vormen de basis van vergroening in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Ook dienen ze als botanische filters voor luchtconditionering. Bovendien kunnen ze dienen als grondstof voor biotechnologische toepassingen in gezondheid en landbouw.

Meer lezen?
VLAIO schreef een ondernemersverhaal over EnGreDi. Lees het hier: Sssst hier groeien mossen | VLAIO

EnGreDi

Partners VLAIO, Universiteit Gent

Sectoren

Thema's

Organisaties