Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Eendenkroos waardeketen

Van waterplant tot eiwitten

Het doel is het implementeren van een waardeketen voor eendenkroos, een vrij op het water drijvende waterplant. Eendenkroos heeft potentieel om landbouwkundige afvalstromen te zuiveren en daarbij eiwitten te produceren die een waarde hebben voor de voeder- en voedingsindustrie. Op deze manier worden reststromen terug ingezet en wordt circulaire economie bekomen.

De Vlaamse landbouw kampt met een nutriëntenoverschot dat zorgt voor milieuproblemen. Het verwerken van deze nutriënten is een kost voor de landbouwer ondanks het feit dat deze nutriënten een waarde hebben als voedingsbron voor biomassaproductie. Voorgaande onderzoeken hebben al aangetoond dat eendenkroos kan groeien op reststromen, maar in Europa is er nog geen afnemer voor deze eendenkroos of de verwerkte producten. Dit project zal streven naar het ontwikkelen van een waardeketen zodat de markt geopend kan worden voor dit circulair product. Daarbij zal de nadruk gelegd worden op het verwerken van eendenkroos tot een stabiel te vermarkten product in food en feed. Hiervoor zullen de technische en economische parameters gevalideerd worden op relevante schaal en zal er gefocust worden op ketenimplementatie in de betrokken sectoren.

De productie van alternatieve eiwitten is van belang omdat dit een belangrijke voedingsbron is voor zowel mens als dier. Deze wordt vaak geïmporteerd uit gebieden waar tropische regenwouden plaats maken voor gewasproductie. Bovendien worden deze eiwitten terug omgezet tot nutriënten die hier mede zorgen voor een nutriëntenoverschot. Vandaar dat er in Europa veel interesse is in lokaal geteelde alternatieve eiwitbronnen zoals eendenkroos.