We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
De Vlaamse landbouw kampt met een nutriëntenoverschot dat zorgt voor milieuproblemen. Het verwerken van deze nutriënten is een kost voor de landbouwer, terwijl die nutriënten eigenlijk nog een waarde hebben als voedingsbron voor biomassaproductie.
Voorgaande onderzoeken hebben al aangetoond dat eendenkroos, een vrij drijvende waterplant, kan groeien op reststromen. Zo heeft eendenkroos potentieel om landbouwkundige afvalstromen te zuiveren en tegelijk eiwitten te produceren voor de voeder- en voedingsindustrie. Bovendien is de lokale productie van alternatieve eiwitten erg interessant omdat deze belangrijke voedingsbron voor mens en dier momenteel nog vaak wordt geïmporteerd uit gebieden waar tropisch regenwoud moet plaats maken voor gewasproductie.
Met dit project streeft Inagro naar de creatie van een waardeketen voor eendenkroos, zodat er een markt kan openen voor dit circulair product. Onze focus ligt op het verwerken van eendenkroos tot een stabiel vermarktbaar product in de voedings- en voederindustrie. Hiervoor willen we de technische en economische parameters op relevante schaal valideren en focussen we op ketenimplementatie in de betrokken sectoren.
Inagro vzw
Partners Katholieke Hogeschool VIVES ZUID VZW, Ugent, Ivaco CVBA
Sectoren
Thema's
Organisaties
De pilootkweekopstelling blijft bestaan en kan nog nuttig zijn voor toekomstige initiatieven. Ook zijn de verslagen van dit project digitaal beschikbaar en op aanvraag consulteerbaar bij Inagro vzw.
Als vervolgop dit project werd een LA-traject (VLAIO) goedgekeurd, met Flanders Food als hoofdindiener. Het project met naam LemnaPro bevat 18 bedrijven, waaronder 10 landbouwers. De focus van dat project ligt op het opschalen van de kweek en het bepalen van de rendabiliteit in verschillende cases, waaronder ook voedingsproductie in gecontroleerde omstandigheden.
Onze rendabiliteitsanalyse heeft alvast veelbelovende resultaten en hopelijk kan dit landbouwers aanzetten tot investeren. Deze lokale waardeketen kan immers onze eiwitimport verminderen en het hergebruik van nutriënten uit mest stimuleren.