We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Commons zijn platforms waar mensen zich verenigen om in gezamenlijk beheer een productieve activiteit te ondernemen, zoals collectief bossen of meren beheren, groenten kweken, evenementen organiseren, mobiliteit of huisvesting delen ... Gezamenlijk beheer bevordert een duurzame, weerbare en lokale samenwerking. Zo zijn commons een intrinsiek circulaire productiewijze.
Hoewel het fenomeen de laatste jaren in opmars is, blijft het toch redelijk zeldzaam. Een van de redenen is wellicht de complexiteit: zelfs de eenvoudigste taken worden snel ingewikkeld bij een groot aantal stakeholders. Digitalisering biedt tal van nieuwe mogelijkheden om zaken zowel op vlak van communicatie als organisatie een pak eenvoudiger te maken. Helaas zijn die digitale oplossingen niet goedkoop.
Met dit project wil de Universiteit Gent, in samenwerking met Media Belgium en Oogstgoed CSA, werken aan een applicatie die de complexiteit van commonsbeheer aanzienlijk zal vereenvoudigen.
Via een bevraging van de sector werden eerst een reeks eenvoudige, maar krachtige gedeelde basisnoden geïdentificeerd, zoals profielbeheer, automatische opvolging van betalingen, matchmaking en de creatie van een complementaire munt. Vervolgens werd een werkend prototype getest op de zelfoogstboerderij Oogstgoed in Gentbrugge, een boerderij waar deelnemers samen met boeren lokaal, ecologisch en fair voedsel produceren.
Dat digitale platform kan dienen als prototype voor een ecosysteem voor commons. Op termijn kan dit leiden tot de volwaardige integratie van commons in de economie.
Universiteit Gent
Partners CommonTomorrow bvba, DOK vzw, vzw Het Spilvarken, Oogstgoed, Media Belgium bvba
Sectoren
Thema's
Organisaties
De app werd gelanceerd op de plukboerderij Oogstgoed in februari 2020, op een moment dat er weinig activiteit is op het veld. We verwachten dat het gebruik meegroeit met de activiteit op de boerderij in de zomer en het najaar. Desalniettemin kunnen we nu al zeggen dat de app effectief wordt gebruikt en de reacties positief zijn. Dat heeft de interesse gewekt van een tweede boerderij, Rawijs (Lochristi).
CSA-netwerk, het overkoepelende netwerk van plukboerderijen, is eveneens geïnteresseerd om het gebruik van de app breder uit te rollen.
Op langere termijn willen we verder groeien door de app te gebruiken voor toepassingen in andere commons, al dan niet voedselgerelateerd. Concrete vervolgstappen hangen af van verdere financierings- en onderzoeksmogelijkheden.