We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
ECO-oh! recycleert huishoudelijke restplastics die ingezameld worden door meer dan 2 miljoen Vlamingen. Zo verwerken wij momenteel ongeveer 10% van de Belgische huishoudelijke restplastics.
De recyclage gebeurt zo eco-efficiënt mogelijk: afvalwater uit de productie zuiveren en hergebruiken we ter plaatse, we gebruiken zoveel mogelijk elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en vermijden de toevoeging van toxische stoffen in ons productieproces. De bekomen grondstof verkopen we of gebruiken we ter plekke voor het maken van duurzame producten, zoals bijvoorbeeld straatmeubilair. Op die manier upcyclen we laagwaardige afvalstoffen tot hoogwaardige designproducten.
Onze straatzitbanken zijn bijzonder duurzaam: de kunststof is water- en vorstbestendig en vraagt weinig onderhoud. Ze hebben een minimale levensduur van 10 jaar, maar de afgedankte producten kunnen we opnieuw verwerken tot grondstof voor nieuwe producten.
Tot nu toe verkochten we de zitbanken aan steden en gemeenten, die zelf instonden voor gebruik en onderhoud. Met dit project willen we graag onze aanpak veranderen en een volledig circulair businessmodel uitwerken waarin de gebruiker niet betaalt voor het bezit, maar alleen voor het zitcomfort. Daarvoor willen we eerst onderzoeken of dit huurmodel zowel financieel, praktisch als commercieel werkbaar is.
Ecoo Distribution BVBA
Partners Belfius Bank
Sectoren
Thema's
Organisaties
Dit project heeft ons alle ruimte en gelegenheid gegeven om een nieuw model van dienstverlening af te toetsen binnen de bestaande markt van publiek straatmeubilair. Hoewel er praktisch wel interessante mogelijkheden werden ontdekt voor samenwerkingen met maatwerkbedrijven, kwamen we zowel commercieel als financieel hindernissen tegen.
Het lijkt erop dat duurzaamheid een steeds belangrijker aspect wordt, maar toch merken we dat de werkelijke aankoopcriteria vaak nog prijsgedreven blijven. Ook intern voelen we dat dit volledig circulaire model nog niet kan concurreren met ons klassieke verkoopmodel. We verwachten de komende 3 tot 5 jaar een fundamentele kentering in post consumer recyclage op vlak van technologie, productiviteit en regulering. Wellicht wordt het dan zinvol om deze oefening opnieuw op te nemen. Desondanks zijn we tevreden dat we de kans kregen om dit uiterst leerzaam onderzoek te voeren.