We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Het recycleren van textiel staat nog in zijn kinderschoenen. Niet enkel de textielsector speelt een grote rol, ook grote verbruikers van textielmaterialen kunnen een wezenlijke bijdrage leveren om het recycleren of hergebruiken van textiel te boosten.
Ook Fluvius wil hierin zijn verantwoordelijkheid nemen. We zijn een netbedrijf voor iedereen in Vlaanderen, dat bovendien werk maakt van de energietransitie en de klimaatadaptatie. We hebben dus een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Door de fusie van Eandis, Infrax en Integan is er veel oude werk- en imagokledij vrijgekomen. Met dit project willen wij, in samenwerking met Centexbel en Design Atelier van den Boorn, op zoek gaan naar een zo duurzaam mogelijke manier om die te verwerken. Zo analyseren we de technische, organisatorische en economische haalbaarheid van het hergebruik van werkkledij, en willen we aan het einde van de rit de gerecycleerde kleding of circulaire gebruikstoepassing opnieuw ter beschikking stellen van ons personeel.
Fluvius System Operator
Partners Centexbel, Design Atelier van den Boorn – Pōur
Sectoren
Thema's
Organisaties
In de toekomst willen we onze manier van inzamelen beter afstemmen op het recyclageproces en het eindproduct dat we in gedachten hebben voor bepaalde types kledij of textiel. Dit kan door in te zetten op aparte inzamelcontainers en duidelijke inzamelinstructies voor het eigen personeel.
Het onderzoek naar de valorisatie van onze EOL kledij loopt ook verder via een ander project (CICO hub – Co-creatie traject: valoriseren van reststromen) dat kadert binnen de ESF oproep ‘Circulair werk(t)!’. Dit ondersteunend netwerk wil bruggen bouwen tussen de circulaire en sociale economie. Onze EOL kledij is een van de drie reststromen die door studenten Howest, designers en maatwerkbedrijven zullen worden gevaloriseerd tot nieuwe producten via co-creatie.