Deceuninck Cyclefoam ®

Pvc-afval wordt geluidswand

Deceuninck ontwerpt en produceert pvc-kunststofprofielen die toepassingen hebben in raam- en deursystemen, woningafscherming, binnenhuisinrichting, buitenbekleding en multifunctionele producten.

Deceuninck recycleert al geruime tijd haar eigen extrusieafval en het zaagafval van raamfabrikanten (pre-consumerafval). Deceuninck ontdekte echter ook een oplossing voor de recyclage van het moeilijkere post-consumerafval zoals afgebroken ramen, oude rolluiken, bouwprofielen en afvoerbuizen uit pvc.

Deceuninck ontwikkelde hiervoor het foamprocedé Cyclefoam® en maakt daarmee geluidswanden op basis van pvc-afval. Zo’n geluidswand kan gebruikt worden langs auto- en spoorwegen en als omkasting van machines. In 2003 plaatste Deceuninck de eerste wanden: 4500 m² langs de E17 in Zwijnaarde en 2000 m² in Asten (Nederland). Een vierkante meter wand bevat ongeveer 30 kg pvc; in de twee eerste geluidswanden samen werd dan ook zo’n 195 ton gerecycleerd pvc verwerkt. Dat betekende een belangrijke besparing op de aankoop van grondstof.

Bron: OVAM Ecodesign.link