De Halve Maan

Duurzaam bier, dat smaakt

Brugse Zot, Straffe Hendrik en Blanche de Bruges: niet alleen lekker, maar ook duurzaam. Brouwerij De Halve Maan zet al zes generaties volop in op innovatie. Ze zuiveren afvalwater, recupereren warmte en transporteren bier via een pijpleiding onder de stad.

Ken je de bierpijpleiding die het bier van in de Brugse binnenstad tot in de bottelarij aan de rand van de stad brengt? Brouwerij De Halve Maan zorgt er zo voor dat elke liter bier op de historische site gebrouwen kan worden, zonder de leefbaarheid van de stad te verstoren. Er worden immers heel wat vrachtwagenritten uitgespaard.

Met de bierpijpleiding kende het duurzaamheidsverhaal van De Halve Maan een stevige start. Hoewel de brouwersfamilie initieel had besloten om de activiteiten stop te zetten, zorgde Xavier Vanneste voor een innovatieve doorstart. De afgelopen jaren werden verschillende investeringen gedaan om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

De brouwerij werkt waar mogelijk met lokale grondstoffen. Ze waren er ook als een van de eerste brouwers bij om de Green Deal van de Vlaamse regering te ondertekenen. Samen met andere deelnemende brouwerijen engageren ze zich om het waterverbruik in de sector verder in te perken. Met de eigen waterzuiveringsinstallatie wordt afvalwater gezuiverd tot drinkbaar water, dat opnieuw gebruikt kan worden in het productieproces.

Het merendeel van de verpakkingen is herbruikbaar of gemaakt van gerecycleerd materiaal. Daarnaast werden voor export naar verre bestemmingen nieuwe recycleerbare one way-oplossingen ontwikkeld. Met de zonnepanelen voorziet de brouwerij ook tot 65% van haar eigen elektriciteitsverbruik.