We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
MAAKbar is dé plek in Leuven waar mensen samenkomen om nieuwe vaardigheden aan te leren die kaderen in een duurzame en circulaire levensstijl. Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar iedereen zijn kapotte spullen kan herstellen of materiaal kan uitlenen in de gereedschapsbibliotheek. Er is ook een plantenasiel, een wenskaartenasiel en een vijzenbib. We organiseren regelmatig repaircafés en hebben een uitgebreid aanbod aan zerowasteworkshops. Zo willen we iedereen inspireren om de afvalberg te verminderen en mee te werken aan een duurzame stad.
MAAKbar wil van circulaire economie een inclusief en participatief verhaal maken. We gaan actief burgers motiveren om samen aan ons verhaal te schrijven. Burgers zitten mee aan het stuur en vullen zelf de agenda.
Door het grote succes van ons initiële concept verhuisden we naar een nieuw adres in de Diestsestraat, waar we wilden starten aan een nieuw hoofdstuk. Spijtig genoeg viel die doorstart in volle coronacrisis, waardoor verschillende geplande activiteiten niet of nauwelijks konden doorgaan. Net het aspect ontmoeting en samenkomen, de sterkte van MAAKbar, werd noodgedwongen in grote mate geschrapt. Dat had ook gevolgen voor de inkomsten van MAAKbar.
Desalniettemin startten we met een groots naaiproject van mondmaskers uit herbruikbare stoffen. We mobiliseerden zo’n 600 vrijwilligers en werkten nauw samen met verschillende stadsdiensten. Het project bracht ons geen financiële opbrengsten op, maar legde wel een stevige basis naar de toekomst: meer mensen leerden ons kennen, de samenwerking met de stadsdiensten verliep heel positief, en we kwamen meermaals in de pers.
CEO vzw
Partners Stad Leuven, Leuven2030 vzw, WOWfood vzw, Liefst Leuven vzw, Unizo Vlaams Brabant-Brussel
Sectoren
Thema's
Organisaties