We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Meyers Heere Van Zwyndrecht 1842.’ Dat kun je nog lezen op een van de huizen. Waar vroeger in Zandhoven een rij arbeiderswoningen stond, vind je nu een stuk buurschap De Blokskens. Gebouwd met recupmaterialen van de oude huizen.
In 2017 opende Woonmaatschappij LeefGoed Buurschap De Blokskens in Zandhoven met:
● 4 gerenoveerde woningen
● 13 nieuwbouwwoningen.
Maximaal hergebruik van bouwmaterialen
Het verhaal van De Blokskens begint bij een rij arbeiderswoningen uit 1842, erkend als beschermd monument. Architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven katapulteerde de verwaarloosde woningen naar de 21ste eeuw, maar bleef trouw aan de originele structuur. Ook de oude materialen vonden een tweede leven in het nieuwe ontwerp. Zo zijn de muren, dakstructuren en houten plafonds van de woningen volledig gerecupereerd. De nieuwste muren hebben geen dragende functie. Krijgt de woning later een nieuwe invulling, dan kunnen ze dus gewoon weer weg.
Nieuwbouwwoningen in dezelfde stijl
In de stijl van de oude arbeiderswoningen verrezen naast de herbouwde arbeidershuisjes 3 blokken met in totaal 13 nieuwe woningen. De architecten kozen zo veel mogelijk voor milieuvriendelijke en onderhoudsvrije materialen die mooi verouderen. Zo zijn de vloeren en daken van massief hout en de gevels van metselwerk.
Buurschap De Blokskens is een bijzondere woonplek geworden in de gemeente Zandhoven, die mooi matcht met de omliggende bebouwing en het landschap.
Woonmaatschappij Leefgoed
Sectoren
Thema's
Organisaties