De beek

Samen duurzaam oogsten, koken en eten

Op zoek naar een alternatief voor de achteruitgang van de kwaliteit van ons voedsel richtten een tiental buren uit de Van Diepenbeeckstraat in Antwerpen in 2010 de beek op. De beek wordt een duurzame stadskeuken, mogelijk gemaakt door vrijwilligers. In een wereld waar supermarkten de norm zijn en de wegwerpcultuur hoogtij viert, pakt de beek het anders aan, met de kringloop van ons eten als basis.

Samen duurzaam koken
 

Elke zaterdag koken vrijwilligers een driegangenmenu met biologische ingrediënten en groenten van kleinschalige boerderijen in en rond Antwerpen. Ze maken groenten en fruit in, die anders verloren zouden gaan en organiseren kleding- en zadenruil.  De beek is niet alleen duurzaam maar ook sociaal, dat betekent dat de meeste activiteiten aangeboden worden aan vrije bijdrage. Ze deelt haar keuken en eetzaal met de Antwerpenaar aan een democratische prijs, ook verschillende scholen, organisaties en startende ondernemers vinden er onderdak.