We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
De stad Sint-Niklaas blaast een oude verwaarloosde industriële site nieuw leven in. Met Cocon transformeerde ze maar liefst 8.000 vierkante meter tot een werkplaats voor innovatie, waar starters, gevestigde bedrijven en sociale initiatieven samen aan de slag gaan. Centraal staat circulariteit: zowel in de materialen die gebruikt werden, als in de vorm van een regionaal kenniscentrum voor het Waasland.
Circulair, sociaal en creatief: dat is Cocon in Sint-Niklaas. De terreinen van Nobels-Peelman werden omgetoverd tot een circulaire hub. Het gebouw zelf is een toonbeeld van circulair bouwen. In plaats van het gebouw volledig plat te gooien, werd ervoor gekozen om de goede structuur te behouden en de rest te strippen en een nieuwe invulling te geven. Zo construeer je een gebouw dat ook weer makkelijk een nieuwe functie kan krijgen in de toekomst.
Het team ging actief op zoek naar recuperatiematerialen en materialen die anders op de afvalberg zouden belanden: van isolatie tot staalprofielen. Het ventilatiesysteem is bijvoorbeeld afkomstig van het GZA Ziekenhuis in Antwerpen. Het Sint-Niklase aluminiumbedrijf Veranco gebruikte voor de ramen, deuren, de dakkoepels en de wintertuin overschotten van aluminiumprofielen. Het is het eerste project in België waar ramen gemaakt worden van profielen uit reststromen die in andere kleuren zijn samengesteld.
Binnenin het pand is ruimte voor ondernemers die zelf actief zijn in de circulaire sector, zoals bedrijven die aan de slag gaan met afgedankte en herbruikbare materialen. Tijdens inspiratie- en netwerksessies worden kennis en best practices uitgewisseld. Ook het BAAS-project (dat starters begeleidt bij de opstart van een eigen zaak) en het opleidings- en oriënteringscentrum van het OCMW krijgen er een plek. Verder wordt er samengewerkt met Kringwinkel Azalee, die zich op dezelfde terreinen bevindt. Operating Collective staat ten slotte in voor de uitbating van deze bruisende circulaire broedplek.
Stad Sint-Niklaas
Sectoren
Thema's
Organisaties